Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Cançoner de Sant Antoni

El cançoner popular associat a la festa de Sant Antoni és immens i extraordinàriament ric. A més a més, com que moltes de les cançons que es canten durant aquesta celebració són improvisades i inventades de nou cada any, el seu contingut és sovint efímer. En quasi totes les poblacions de l'Illa de Mallorca on es celebra la festa, es canten "gloses", cançons curtes, generalment en vers, que són fruit de la improvizació i van acompanyades d'una tonada característica tocada amb música de ximbomba. En canvi, a diferents poblacions del Baix Maestrat (País Valencià), es canten les "lloes", "ditxos" o "follies" i a poblacions de la Terra Alta, com Gandesa, es canten corrandes. Els continguts de totes aquestes cançons són o bé religiosos, com una lloança al sant o bé profans, amb components satírics, burlescos i plens de referències escatològiques i sexuals.

El cant improvisat i Sant Antoni
Diverses poblacions
Gloses, ditxos, loes, jotes i altres manifestacions del cant improvisat són un dels elements de la Festa de Sant Antoni en molts indrets del país. Es tracta d'un tipus de composicions musicals breus, rimades, amb contingut profà o religiós, tot sovint divertides, irreverents i crítiques, i que són elaborades i cantades per no professionals.

Gloses de Sant Antoni
Diferents poblacions
Un dels elements més coneguts arreu de l’illa de Mallorca durant la Festa de Sant Antoni Abat són les gloses, que formen un important llegat de la cultura popular mallorquina. Us oferim un recull d'algunes de les gloses anònimes, populars i més conegudes arreplegades en festes, per Internet i en publicacions especialitzades.

Festa de Sant Antoni Abad a Gandesa (la Terra Alta) - dissabte següent de Sant Antoni. A les 12 del migdia plantada de la foguera al mig de la plaça i ventada de campanes per indicar l’inici de la festa. Penjada de domassos i banderes als balcons. Diumenge a les 9 del matí, tirada de petards de bon dia. Acte seguit, els majorals recolliran la llenya pels carrers de costum, amb l’assistència de les Pubilles, Pubilleta i Hereu que faran la Plega. La comitiva també anirà acompanyada per la Colla de Geganters de Gandesa, la Rondalla de sant Antoni, cavalleries i carros enramats. Amb benedicció d’animals, coques i cócs típics que després es posen a la venda. Encesa de la foguera i missa en honor del sant, amb l’ofrena de l’oli nou per part de la pubilla i l’hereu. A l’acabar, rifa del baconet de Sant Antoni i subhasta del rodot de Sant Antoni. Fi de festa a la 1 del migdia amb la recitada dels ditxos a Sant Antoni, cantats i tocats, i dansada del ball de Gandesa al voltant de la foguera, on els balladors obsequiaran a les balladores amb la coca de Sant Antoni. Telèfon: 977.420.007
Festa de Sant Antoni a Llucmajor (Mallorca) - el dia 17 de gener al capvespre hi ha la sortida de l’Ajuntament de la colla de dimonis, acompanyats pels músics locals. Cercavila pels carrers del poble, on els dimonis fan el Ball de sant Antoni i el dimoni (davant l’Ajuntament, a la placeta de s’Arraval, la residència d’ancians i davant l’Ajuntament) i recorregut pels diferents foguerons del poble, on hi ha ximbombada amb glosada popular. L'endemà hi ha desfilada de carrosses i comparses encapçalades per la colla de dimonis i sant Antoni, acompanyats pels músics, que acaba amb les beneïdes. A continuació, missa de Sant Antoni. Primer passaran les carrosses, les comparses i les bísties, i seguidament els animals domèstics.

Cançoner de Sant Antoni
Diversos autors, / Patronat de Sant Antoni