NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 4 d'octubre de 2024 | Francesc d'Assís    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Rues i desfilades de lluïment



 

Una de les característiques de les festes de Carnaval a Catalunya, com també en molts d’altres indrets del món, són les rues de lluïment en què el cos, la disfressa i el ball són molt importants. Es poden classificar les Rues de Carnaval en funció de si existeixen comparses o no i del grau d’organització de la desfilada. En alguns pobles, les rues són desfilades de persones individuals disfressades sense seguir cap esquema establert ni cap organització prèvia. Tothom s’hi afegeix quan i com vol i l’única consigna és passar-ho bé lluint la disfressa i interpretant el paper que la nova identitat li confereix. En d’altres rues, en canvi, hi ha un major gran de socialització i les persones disfressades s’agrupen en comparses. En el model de rua amb comparsa, la disfressa és col·lectiva (tothom va disfressat del mateix, donant una imatge de conjunt) i es desfila una darrera l’altre, seguint un ordre, sovint amb algun tipus de vehicle adornat que proporciona als membres de la comparsa la música i la beguda, i que sovint és el suport de l’escenificació més espectacular, l’espai on hi ha la persona que representa el conjunt, el “rei” o “reina” de la comparsa. Dins aquest model de rua, hi ha dues variants, en funció de si les comparses participen o no en un Concurs de Disfresses, amb premis a les millors comparses.


il·lustració de la notícia
 Rua de l'Extermini
Sitges (el Garraf)
Quan tothom ja pensa en l’enterrament del Carnestoltes i l’arribada de la Quaresma, Sitges celebra, el Dimarts de Carnaval, la Rua de l’Extermini, la més disbauxada, extravagant i lluïda festa en honor al Bisbe dels Folls que té lloc a les nostres contrades.


il·lustració de la notícia
 Carnaval
Roses (l'Alt Empordà)
Les Passades protagonitzades per les colles amb les seves carrosses i disfresses són l'eix de la festa de Carnaval de Roses, una celebració que s'ha convertit en la més important d'entre totes les que tenen lloc durant l'any en aquesta població altempordanesa.


Sa Rua i Es Carro Triumfal a Montuïri (el Pla de Mallorca) - sortia per Carnaval, ple de joves i al.lotes amb la cara pintada, que mai no es cansaven de tirar taronges agres a la concurrència ni de tocar els picarols i els corns...
Rua de la Disbauxa a Sitges (el Garraf) - espectacular rua de carrosses i disfresses amb la participació de centenars de persones pels carrers de la vila, el Diumenge de Carnaval.
Carnavalada a la Barceloneta (el Barcelonès) - rua de diumenge de Carnaval, amb participació col·lectiva en comparses i carrosses o individual. Surt del Moll del Rellotge el diumenge al matí. Telèfon: 93.319.23.82
Carnaval a Sarrià de Ter (el Gironès) - rua per la tarda de dissabte de Carnaval, espectacle infantil i Sopar-Ball que clou la diada festiva. El Rei Carnestoltes fa un pregó i, aquest dia, l'alcalde li traspassa els poders amb un acte "solemne".
Carnaval de Platja d'Aro (el Baix Empordà) - és la festa més important de la localitat i destaca per la Gran Rua de Carrosses i Comparses del Dissabte de Carnaval, que es va fer per primera vegada l'any 1978, amb el retorn dels ajuntaments democràtics. Es tracta d'una de les desfilades carnavalesques més importants de la Costa Brava, té format de concurs i hi participen carrosses i comparses vingudes de pobles de tot Catalunya.

Enviar articleEnviar enllaç



comprar
Sitges, el Carnaval
López-Monné, Rafael / Arola Editors
Les fotografies són de Rafael López-Monné, un fotògraf que ha destacat ...

comprar
El Carnestoltes a Barcelona fins el segle XVIII
Amades i Gelats, Joan / Edicions El Mèdol
Recull de costums i tradicions relacionades amb el Carnestoltes a Barcelona ...

Cinc mirades al Carnaval de Sitges. Segles XV-XX
Forns Fusté, Miquel / Societat Recreativa El Retiro i Ajuntament de Sitges
Publicació monogràfica sobre el Carnaval sitgetà signada per Miquel Forns, ...

llegir
El Carnaval de Sitges durant l'últim quart de segle XX
Milan i Parellada, Josep / festes.org
Els primers anys de la dècada dels setanta la disbauxa carnavalesca es ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org