Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Maigs, cabelleres, demais, grillades

Grillades
La Torre d'Oristà (el Lluçanès)
Des de fa uns anys, la Torre d’Oristà ha recuperat l’antic costum de les grillades, uns testos on es fan germinar llavors de tot tipus i que en l’actualitat serveixen per guarnir els altars que hi ha instal·lats en el recorregut del Viacrucis que es fa cada Divendres Sant en aquesta població del Lluçanès.

Els desmais, bladets, cabelleres o grillades
Diferents poblacions
Un costum propi de la Setmana Santa catalana és cultivar a les fosques diferents tipus de llavors que, en germinar, produeixen uns llargs filaments vegetals de color blanc. La pràctica, molt estesa també en d’altres cultures no cristianes, és hereva de ritus arcaics destinats a afavorir el renaixement i la regeneració de la vida natural.

Grillats dels Misteris d'Olesa de Montserrat (el Baix Llobregat) - conjunts escultòrics que representen els diferents moments de la passió i mort de Jesús i que, especialment la nit de Dijous Sant i Divendres Sant durant tot el dia, són exposats en els diferents veïnats i són visitats pels que volen anar a veure'ls. Un dels trets distintius dels Misteris d'Olesa és que són guarnits amb espectaculars "grillats", testos plens de llavors germinades.

Grillades a la Torre d'Oristà
Diversos autors, / Grup d'Exposicions Populars