Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu d'agost > Ofrena d'alfàbrega

Festa de les Alfàbegues
Bétera (el Camp de Túria)
Una de les festes més populars a Bétera és la celebració de la festivitat de la Mare de Déu d’Agost, una diada que es caracteritza per les ofrenes a la Mare de Déu d’unes espectaculars plantes d’alfàbregues i per la cordà i la coetà, dues impressionants manifestacions pirotècniques que tenen lloc pels carrers del poble.

Ofrena d'alfàbegues a Benifaraig, Aj. València (l'Horta) - ofrena d'alfàbegues a la Mare de Déu d'Agost, que és duta en processó.
Ofrena d'alfàbregues a la Mare de Déu de l'Assumpció a Massarrojos, Aj. València (l'Horta) - una llarga processó on els xics i les xiques duen alfàbegues en ofrena a la Mare de Déu de l'Assumpció en aquesta pedania de València.
Festes patronals a Riba-roja del Túria (el Camp de Túria) - Les Festes Majors se celebren en honor a l'Assumpció de la Mare de Déu (15 d'agost) i en honor del Santíssim Crist dels Afligits (14 de setembre). El dia 15 d'agost al matí exhibició de Tir i Arrossegament, i a la tarda un Passacarrer de les Alfàbegues, l'entrada de la murta, Mascletà i missa solemne en honor a la Mare de Déu de l'Assumpció.
Festa de la Mare de Déu d'Agost a Benaguasil (el Camp de Túria) - se celebrava amb una tradicional paella feta a la vora del riu Túria, en la partida de la Retorta o a la Fenosa. S'hi anava amb el carro, es prenia el bany al riu i al final de la paella es tornava a casa amb la cara emmascarada de la paella. En tornar al poble se solia acudir a la processó de les alfàbegues: mentre es passejava la imatge de la Mare de Déu "dormida" s'acompanyava amb els diversos cossis d'alfàbega que se li havien oferit.
Festa de les alfàbegues de Gata de Gorgos (la Marina Alta) - les dones que durant tot l'any han estat cuidant aquestes plantes que envolten d'un aroma especial l'església de Sant Miquel Arcàngel de Gata, les porten la vespra de la festa, per adornar l'altar. Menudes i grans, redonetes, altes i baixetes. Totes juntes fan un armoniós quadre. Una junta de voluntàries, vestixen a la Mare de Déu gitada amb les millors arracades, i aquesta presideix l'altar. Havia estat tradició cantar la Paloma Divina, una peça originària de Gata, més que centenària, però hui desapareguda del cançoner gater. Es cantava la vespra de la festa de la Verge d'Agost i la mateixa vesprada, abans de la processó, hui també desapareguda.
Ofrena a la Mare de Déu a Paiporta (l'Horta Sud) - ofrena de plantes a la Mare de Déu adormida a càrrec de les clavariesses de la Mare de Déu i de les falleres de Paiporta, acompanyades per la banda municipal i les dolçaineres.
Alfabegueres i bellveures a Sencelles (Pla de Mallorca) - vídeo sobre el costum d'oferir alfàbregues i bellveures a la Mare de Déu d'agost a Sencelles. En aquesta població les alfabegueres se sembren el dia de Santa Àgueda i es posen al voltant del Llit de la Mare de Déu el dia 15 d'agost.