Español/English
Dilluns, 29 d'abril de 2024 | Caterina de Siena | Dia Internacional de la Dansa    cerca       subscriu-te
Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Martí > Les Ferradures

En les portes d'entrada de molts temples i esglésies dedicades a Sant Martí hi ha clavades centenars de ferradures de cavall. Aquest costum, el de clavar una ferradura a la porta del temple la vuitada de la festa de Sant Martí, havia estat molt estès i prové de l'antiga creença segons la qual d'aquesta manera el sant protegia el bestiar i els seus propietaris de tot tipus de mals. La pràctica coincideix també amb el fet que és en aquesta època de l'any quan tradicionalment es canvien les ferradures als cavalls. Hi ha qui pensa que el fet de clavar les velles ferradures a les portes dels temples dedicats a Sant Martí podria ser una mena d'exvot en agraïment per la guarició d'una bèstia. També hi ha qui veu en les ferradures de les portes la marca de les petjades del cavall del sant...

Per Sant Martí ni ferra el ferrer, ni mol el molí - l'Amades diu que "de les ferradures que clavaven els ferradors durant la vuitada anterior a Sant Martí, una es tornava d'or i portava gran riquesa i ventura a l'amo de la bèstia afortunada. Diuen que durant aquests dies els ferrers posaven una ferradura de franc, és a dir, que de les quatre només en cobraven tres. El dia d'avui, però, els ferradors no ferraven, car era tingut com un gran pecat el fer-ho. Per Sant Martí, ni ferra el ferrer, ni mol el molí"
Associació de Ferradors de Catalunya - col·lectiu format per uns professionals sensibilitzats pels problemes del sector. Va néixer l’any 1993 motivats per no deixar perdre una professió mil·lenària. Organitzen cursets de reciclatge de noves tècniques i nous materials , al mateix temps que aprofiten per compartir experiències amb altres companys de la professió .
Església de les Ferradures a Sant Martí de Provençals, Aj Barcelona (el Barcelonès) - les ferradures de la porta recolzen intencions votives respecte al patronatge del sant sobre les cavalleries. La Parròquia de Sant Martí era coneguda també com l'Església de les Ferradures perquè la porta era plena de ferradures. Malauradament avui ha estat substituïda per una porta moderna i les ferradures han desaparegut.
Església parroquial de Sant Martí d'Arenys de Munt (el Maresme) - L'actual església es va construir entre 1514 i 1543, substituint una construcció anterior d'època romànica. La porta de fusta, amb ferradures incrustades, és l'original.