NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 27 de juliol de 2024 | Juliana, Semproniana    cerca       subscriu-te   
Ecosistema: Protagonistes > Balls i danses > Ball del Ciri


El ball del ciri és un ball que acompleix una funció molt clara: solemnitzar el traspàs de poders, el relleu de càrrecs, en el sí d'una determinada organització festiva (confraria, pabordia, majoralia...) i normalment es feia en el marc dels actes de la festa organitzada per aquesta mateixa entitat. El ball és, doncs, un ritus per marcar el canvi en el govern d'una entitat organitzadora de festes, el relleu en l'organització de les festes per part de majorals i majorales, pabordes i pabordesses, confrares.... N'hi ha referències a Manlleu, Sant Hilari Sacalm, Argentona, Castellterçol, Centelles, Osor, Sant Feliu de Pallerols, Torelló, Santa Maria de Corcó, Vic i Viladrau.


Ball del Ciri de Manlleu (Osona) - en referència a aquest ball, llegim en una recopilació de dades de la festa de Sant Antoni de l'Eulàlia Pujol i Piazuelo, el següent: «... en sortir de l'església, enmig de la plaça es nomenaven els pavordes que havien de regir la cofradia l'any següent i amb solemnitat i cerimònia es feia transferència dels càrrecs. Feien un ball . El Ball del Ciri, al qual només hi podrien prendre part quatre parelles; les noies vestides amb robes de seda negre i mantellina blanca portaven a la mà un ciri i un ram de boix. Els nois duien vestit negre, gambeto i barret rodó. En l'intermedi del ball, cada ballador pronunciava la molt coneguda frase : Habitants de la Vila de Manlleu el que avui no celebri la Festa de Sant Antoni pagarà un bot de vi d'Alella, dic a la una, dic a les dues, dic a les tres. En acabar la ballada els pavordes portaven el ciri a l'església.»
Ball del Ciri a Torelló (Osona) - el balla l'Associació Dansaires de la Vall del Ges, un grup de gent que per la Festa Major de Torelló realitzen la ballada de la tradicional Dansa de Torelló i el Ball del Ciri. Els fins de l’associació són la recerca, la recuperació i la divulgació de les danses que s’havien ballat a la Vall del Ges (Torelló, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló) i de les tradicions orals i folklòriques de la zona. El Grup actua de manera fixa cada any a finals de juliol, el primer dia de la Festa Major de Torelló, presentant la Dansa i el Ball del ciri i, en les últimes edicions, alguna dansa més recuperada.
Ball del Ciri de Taradell (Osona) - la dansa la ballen en el marc de les festes de Sant Sebastià, al gener, sis parelles del poble, i cada any se’n renoven la meitat. Es tracta d’una dansa cerimoniosa i ritual que pretén simbolitzar el traspàs públic de poders entre els pabordes o administradors d’un determinat altar. L’Esbart Sant Genís és qui cada any té cura d’ensenyar la dansa als nous pabordes i de la conservació del tradicional vestuari.
Dansa de Castellterçol i Ball del Ciri a Castellterçol (el Vallès Oriental) - declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional el 8 de juny de 1985 i documentades des de la segona meitat del segle XVII, la Dansa de Castellterçol i el Ball del Ciri són dues danses que caracteritzen i distingeixen la Festa Major de Castellterçol. Es ballen el darrer diumenge d’agost, la Dansa, i el dilluns següent, el Ball del Ciri. Es tracta de dues danses solemnes i cerimonials interpretades per sis parelles de balladors.
Ball del ciri a Osor (la Selva) - es ball el tercer diumenge de setembre, en el marc de la festa major del Terç. És la festa major d'Osor, amb missa solemne cantada, jocs infantils, ball, futbol i moltes altres activitats entre les quals destaquen el Ball del Ciri -dansa tradicional pròpia de la vila d'origen molt antic- i el sopar del carrer de França el divendres.
Ball del Ciri de Moià (el Moianès) - ball amb música de cobla lligat a la festa de Sant Sebastià (patró de la vila), el 20 de gener. La primera referència que se'n té és de finals del segle XVIII. L'any 1956 i a iniciativa d'entitats del municipi com el Grup Excursionista del Moianès i l'esbart dansaire, el ball es tornà a exhibir amb regularitat. Els vestits que encara avui s'utilitzen són: les noies amb vestit blanc, mitges blanques, sabates de mig taló, mantellina de blonda blanca, davantal negre i, tres d'elles, amb un ciri a la mà dreta, els nois, amb vestit negre complet, amb pantaló curt i armilla, sabates amb sivella platejada, mitges blanques, faixa blanca, capa negra, barret de copa i, tres d'ells, almorratxa a la mà esquerra. És un ball senyorial i elegant originàriament creat per solemnitzar el canvi d'administradors de la confraria del sant. El ballen sis parelles, tres de les quals vindrien a ser els administradors sortints i que són les parelles que ballen primer. Les altres tres parelles que estan assegudes la primera part del ball representen els administradors entrants. A mig ball, les noves parelles prenen relleu de les antigues amb el gest simbòlic del traspàs o canvi de mans del ciri i les almorratxes.

Enviar articleEnviar enllaç



El ball del ciri
Garrich i Ribera, Montserrat / CIOFF España
Escrit conjuntament amb Maria Rosa Alonso, Rosa Maria Forner i Albert Gonzalez, ...

comprar
La Dansa i el Ball del Ciri de Castellterçol
Diversos autors, / DINSIC Publicacions Musicals, S.L
Estudi sobre la Dansa i el Ball del Ciri de Castellterçol que l’ajuntament ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org