Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Recreacions del Sant Sopar

La història estableix que el Dijous Sant és el dia en què Jesucrist va realitzar el darrer sopar amb els seus dotze apòstols. També conegut per Sant Sopar, aquest àpat fraternal de Jesucrist amb els seus deixebles és, juntament amb la Resurrecció, un dels fets més importants en la religió cristiana, doncs s'hi institueix la missa o Eucaristia, eix de la vida i culte cristians i on es consagren el pa i el vi amb què els fidels prenen la comunió. La recreació teatral, al carrer o a l'església, del Sant Sopar havia estat una tradició molt estesa, especialment a les comarques de Girona.

La Cena
Sant Esteve d'en Bas (la Garrotxa)
Cada Dijous Sant, Sant Esteve d'en Bas recrea l'últim sopar que Jesús féu amb els seus apòstols, abans de ser traït, entregat, jutjat i condemnat a mort. Una escenificació teatral popular, amb una tradició que es remunta al segle XIV, i que es caracteritza per la presència d'uns textos propis, passats de pares a fills per transmissió oral.

Representació del Sant Sopar a la Freixneda (Matarranya) - representació teatral de l'últim sopar de Jesus amb els seus deixebles. Es fa cada Dijous Sant.
Representació del Sant Sopar a Sant Esteve d'en Bas (la Garrotxa) - dramatúrgia religiosa popular pròpia del poble de Sant Esteve d'en Bas que es fa el Dijous Sant i que té les seves arrels en les primeries del segle XIV. Es representa el Sant Sopar a l'interior de l'església. Telèfon: 972.69.02.25
El Sant Sopar a Barberà del Vallès (el Vallès Occidental) - emulant el que va fer Jesús amb els seus apòstols, els fidels que s'hi acosten poden, el Dijous Sant, sopar amb el mossèn de la parròquia a l'interior de l'església
Cena del Senyor a Agullana (l'Alt Empordà) - se celebra dijous sant a l'església del poble.

La Comedia del sopar a Sant Esteve d'en Bas