Calendari: Festes de Primavera > Sant Miquelet

Cada 8 de maig se celebra la festa de Sant Miquel de maig o Festa de l’aparició de l’arcàngel sant Miquel, popularment conegut per sant Miquelet. La saviesa popular diu que el període que va de Sant Miquel de maig a Sant Miquel de setembre es correspon amb el període del bon temps. Pels volts del 8 de maig els ramats comencen a pujar cap a la muntanya a passar aquest període.

Diada de Sant Miquel a Engolasters (Andorra) - cada 8 de maig els escaldencs celebren la diada de Sant Miquel a Engolasters pujant en aplec fins a l’ermita per oir missa i fer un dinar camperol. Antigament, havent dinat, es feia ball al pòrtic, que s’anunciava amb trets de trabuc. Antigament havien existit uns Goigs dedicats a sant Miquel, però van desaparèixer; es van deixar de cantar i van caure definitivament en l’oblit. Els avis diuen que el seu nom [l’estany d’Engolasters] prové del nom engula asters, que significa l’engol·lidor d’estels, i que ja fa molt, molt de temps, els antics pobladors d’aquestes muntanyes creien que tots els estels que es veuen al cel acabarien la seva trajectòria lluminosa al fons d’aquest estany cristal·lí i misteriós, anunciant, en un espectacle meravellós i terrorífic, la fi del món.
Aplec a l'ermita de Verdú (l'Urgell) - l'Ermita de Sant Miquel es troba a l'oest de la vila a l'encreuament dels camins vells de Bellpuig i Anglesola. La tradició conta que fou bastida com un exvot de la família dels Cervera, en commemoració a l'ajut que l'aparició de Sant Miquel donà a la conquesta de Cervera als sarraïns. La seva construcció data de finals del segle XIV quan la vila estava sota el domini senyorial del Monestir de Poblet documentada pels bàculs esculpits en els capitells d'arrencada dels arcs. Anualment s'hi anava des de la Parròquia amb processó a celebrar-hi un ofici cantat en les diades de Sant Miquel, Sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat, amb l'assistència de tots els clergues, els capitans del jovent i gran nombre de fidels.
Aplec a l'ermita de Sant Miquel del Pui, la Pobla de Segur (el Pallars Jussà) Festa local i advocació al patró de la vila. Benedicció de pans davant l'església de la Pobla i aplec a l'ermita de Sant Miquel del Pui, on el Comú de Particulars reparteix els pans entre els assistents. Celebració d'una missa amb cantada de goigs, seguida d'una ballada de sardanes. Per finalitzar la festa tindrem ball popular.
Festa de l'aparició de Sant Miquel a Vinebre (la Ribera d'Ebre) - la nit abans del segon dissabte del mes de maig, el jovent del poble van a tallar un aubi (àlber) a la vora del riu i el planten al mig de la plaça del Rei. I, a més, la diada de Sant Miquel, la canalla grimpava al xiprer centenari del mig de la plaça de l'ermita. Això es va perdre fa unes dècades només. La festa es remunta en els seus orígens a l'època dels templers. La jornada es caracteritza per diversos actes, que inclouen una romeria fins a l'ermita de Sant Miquel, l'elaboració d’un pa especial, anomenat “auferta”, amb el qual s'obsequien tots els assistents, i, d’altra banda, per l’esmorzar-dinar que es fa a l’ermita, sempre integrat pels mateixos plats: truita de carxofa i conill rostit.
Festa Major de Sant Miquel a Soses (el Segrià) - el dia 8 de maig fan l'aparició de Sant Miquel, dia en què es va en processó fins a l'ermita, i des d'allí es fa la benedicció del terme. Allí davant de l'ermita hi ha la tradició de fer la plantada del "maig". Telèfon: 973.79.78.06
Romeria a Sant Miquel a Albocàsser (l'Alt Maestrat) - el primer diumenge de maig es celebra la romeria fins a l'ermita de Sant Miquel, situada a uns 6 Km. de la població, en l'antic camí de Catí. L'any 1617 tenim la primera informació escrita que evidencia que els bocassins anaven en processó a Sant Miquel el 8 de maig per a festejar l'aparició del Sant. Ja en aquells temps es repartia la 'prima' que era la caritat per al pobres. Actualment, la gent ix a peu cap a l'Ermita a les 10 del matí i a les 12 és celebra la missa en honor al Sant. Quan acaba la celebració, es beneeixen les primes, coquetes fetes pels veïns del carrer Sant Miquel i dels masos de la pròpia partida.
Festa dels Casats a Benifallim (l'Alcoià) - commemora l’aparició, el dia 8 de maig, de l’estampa de Sant Miquel Arcàngel en el moment en què la població decidia a qui escollir com a patró. La festa és organitzada per diversos matrimonis de la població i els actes consisteixen en una celebració religiosa, una processó amb els Pans Beneïts i l’ofrena d’aquestos entre la població. Se celebra diumenge, el més proper a la data del 8 de maig.
Festa de Sant Miquel Al Bruc (l'Anoia) - anomenada també "La Festa del Panet", se celebra el dia 8 de maig en honor a l'Arcàngel Sant Miquel. Un cop s'acaba la missa a l'esplanada davant l'Església es reparteix a tothom un panet beneit. És tradició guardar aquest panet a casa doncs protegeix de malalties i de la mala estrugança fins l'any següent que tornem a tenir un nou panet beneit.
Aplec de Sant Miquel de Turbians a Gisclareny (Alt Berguedà) - Primer o segon diumenge de maig: el més proper a la festa de Sant Miquel (8 de maig) en honor a l'Arcàngel Sant Miquel. Un cop s'acaba la missa a l'esplanada davant l'Església es reparteix a tothom un panet beneit.