Ecosistema: Proveïdors > Alimentació artesanal > Torrons

Els torrons són una massa feta d'ametlles pelades (crues o torrades), pinyons, avellanes (o nous torrades), mel i a vegades amb sucre i blanc d'ou, cuita fins a un punt variable de consistència. Companys inseparables de les neules, els torrons estan fets amb les fruites seques del temps i presenten un repertori de varietats extensíssim: de cacauets, amb fruites confitades, amb xocolata, cafè, etc. D’entre les varietats més populars i tradicionals hi ha els de Xixona (fets amb pasta d’ametlles picades), els d'Alacant (fets amb ametlles torrades, mel i clara d’ou) i els d'Agramunt (fets d’avellanes o ametlles, mel i recoberts de pa d’àngel). Cada any, però hi ha milers de noves varietats de torrons, fruit de la imaginació dels pastissers. D’entre les especialitats geogràfiques que porten el nom de torró hi ha els valencians “torró de gat” (blat de moro amb mel), “torró negre” (de llimona), i els empordanesos “torrons de pobre” (combinació de figa oberta amb un tros d’ametlla o nou al mig).

Pastisseria Vallflorida - la nostra activitat, com a pastisser, va començar a la primavera de l'any 1983, a Sant Esteve de Palautordera , un poble petit amb uns 800 habitants , al peu de l'entranyable massís del Montseny. Treballem els torrons artesanalment, creant combinacions noves. Telèfon: 938480951
L'Alzina de Cardedeu (el Vallès Oriental) - pastisseria granja especialitzada en productes dolços i especialment amb torrons cremats artesans, etc Telèfon: 93.846.04.51
Torró d’Ocata del Masnou (el Maresme) - el torró d’Ocata és un trufat de cointreau elaborat per la pastisseria Miquel del Masnou, amb xocolata pura amb el 70% de cacau de primera qualitat. Es combinen dues textures clarament diferenciades, la xocolata trencadissa que l’envolta i la que es fon a la boca. Un plaer per a les persones que senten debilitat per aquest producte derivat del cacau.
Torrons d'Amer (la Selva) - torrons tradicionals d'Amer, de tota la vida!! Els fem artesanalment des de fa més de 150 anys. Som una família de “torronaires” que, per tradició oral, conserva l’art d’elaborar torrons d’avellana seguint una recepta (la més arcaica de Catalunya ) del segle XV. Comencem a elaborar-los a l’entorn del 18 de novembre (Fira de Sant Martirià de Banyoles) i anem seguint la ruta dels aplecs: Santa Pau, Sant Antoni, Santa Brígida, Ninou, el Collell, les Serres, Sant Mer i fins Sant Roc... Els torrons s’han d’ adquirir” mitjançant un joc de cartes anomenat “girar el rei” que consisteix a repartir vuit cartes a cadascun dels 6 jugadors que han pagat; el torronaire treu una carta d’un altre pilot cridant “giro el rei?”. Qui té el rei del pal que ha sortit (o en el seu defecte el cavall), és el guanyador. Telèfon: 629.90.18.16
Consell Regulador IGP Torró d'Agramunt Pel que fa als torrons d’Agramunt, famosos a Barcelona almenys des del segle XIX, en què els mateixos elaboradors anaven a vendre’ls, es presenten en teules rodones, recobertes a banda i banda de pa d’àngel (dit també neula, oblea o pa d’hòstia), i contenen avellanes senceres, sucre, mel i clara d’ou. Les més comunes es presenten en teules d’uns 8 cm de diàmetre, d’uns 30 g de pes. El torró d’Agramunt gaudeix de “Denominació de Qualitat” -més tard substituïda per una IGP- atorgada per la indústria que fabrica altres dolços i xocolates. Actualment aqueta IGP també acull altres elaboracions similars a les varietats “Alacant”, “Xixona”, etc. noms que, com hem dit, no es poden utilitzar. Telèfon: 973.39.17.32
Consell Regulador de les IGPs Xixona i Torró d'Alacant - "Torró de Xixona" és la indicació geogràfica d'una varietat de torró de textura blana, elaborat amb ametles repelades i torrades que després de la seua molturació i barrejat amb l'endurida i blanquejada massa de xarop caramel·litzat (obtingut per la cocció de mel, clara d'ou o albúmina, sucre i/o sucres) donen lloc a una massa de color marró blanquinós, amb (o sense) grànuls d'ametla variable distribuïts de forma irregular entre aquesta, trencant el color natural del producte. "Torró d'Alacant" és la indicació geogràfica d'una varietat de torró de textura dura, elaborat amb ametles repelades i torrades, les quals queden inserides en l'endurida i blanquejada massa de xarop caramel·litzat, a manera de jaspi blanc, obtingut per cocció de mel, sucres i clara d'ou o albúmina, i recobert en la seua superfície amb oblies. Telèfon: 96 561 24 46