Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Trencadissa de tests

Tirar tests a s'Horta i Ca's Concos, Aj. Felanitx (Mallorca) - en aquests nuclis del municipi de Felanitx es manté viva una tradició de Carnaval molt curiosa. Consisteix en el fet que la gent del poble tiren testos o teules a les façanes d'algunes cases.
Tirar Tests a Son Macià, Aj.Manacor (Mallorca) - entre Sant Antoni i l'enterrament de la sardina, els joves solters del poble tenen carta blanca per passejar-se de nit pel poble tirant teules davant els portals de les cases on hi viuen les al·lotes solteres. Això ha generat diverses escenes còmiques, de nervis i fues nocturnes pel poble entre els joves tiradors de tests i els pares de les al·lotes. Aquesta tradició es remunta a les èpoques pageses. L'objectiu era que les nines fadrines sortissin al portal a granar els tests esmicolats i així els fadrins les poguessin veure.
Tirar tests a Manacor (Mallorca) - "Un dels costums més generalitzats del carnaval mallorquí, i en especial del manacorí, era el "tirar tests" per les cases. La tolerància començava el mateix vespre de Sant Antoni —dia en que tradicionalment s'obria el Carnaval— i durava, exactament, fins al toc de la coremera. Al llarg de l'any, o d'uns mesos, a moltes cases guardaven les olles rompudes, els plats, les gerres escardades i fins i tot els cossiols trencats o qualque cossi. Ho guardaven perquè en el transcurs del carnaval, qualsevol dia a entrada de fosca, els anaven a tirar dins les altres cases, fugint correns i cuidant prou de que no els coneguessin. Hi havia dues manares de tirar tests; l'educada, la ritual, la carinyosa, i l'altra; a lo bístia. La primera consistia en tirar una gerra plena de taronges mandarines i peladilles o caramel·los, i quasi sempre era esperada amb il·lusió ¡ fins i tot agraïment, perquè sabien qui la tirava un veïnat, un parent, un criat vell — i, sempre, hi havia per ells una alegrança. L'altre manera de tirar tests era gairebé un petit desastre domèstic, perquè sovint els tests anaven acompanyats d'altres coses, i a les cases que eren victimes d'aquesta salvatjada a vegades tenien que fer net tota la nit. A Manacor, fins ben entrats els anys cinquanta, perdurà aquest darrer costum, costum que, per altre banda, l'autoritat municipal es veia en feines per erradicar." Notes per a la història d'una rua a Manacor. Revista Perlas i cuevas, 1982.

Roda de folklore pagès. Màgia, jocs i festes de Son Macià.
Duran Jaume, Damià / Ajuntament de Manacor