Calendari: Festes de Primavera > Altres festes d'abril > Romiatges, Rogatives i Pelegrinatges

La romeria de la Santa Faç
Alacant (l'Alacantí)
Cada any, el segon dijous després de Pasqua Florida, milers i milers de persones celebren la tradicional “Pelegrina”, un romiatge que es realitza caminant fins a un turó de les afores de la vila on es venera una antiga relíquia que des de fa segles protegeix la bona salut dels alacantins.

Vot de poble i Treta del Sant Crist a Piera (Anoia) - des de l'any 1688, Piera celebra, pel 28 d'abril, el Vot de poble, en reconeixement per la deslliurança de la plaga de la llagosta que tants estralls havia fet a bona part de Catalunya. D'ençà d'aleshores s'ha anat reafirmant i es va celebrant cada any aquesta pietosa veneració. Telèfon: 696 99 32 72
Festa de la Mare de Déu del Miracle a Cocentaina (El Comtat) - festa que es celebra el 19 d'abril en honor a la patrona d'aquesta vila del País Valencià, la Mare de Dèu del Miracle, i que inclou l'encesa de les Alimares, unes fogueretes que cremen durant la nit anterior. El dia 19 té lloc la súplica i el bes a la Mareta. Els càrrecs festers de les Festes de Moros i Cristians d'Alcoi van al monestir de la Mare de Déu del Miracle, regentat per monges clarisses, amb grans quantitats d'ous per demanar a la Mare de Déu que no plogui durant les festes de Sant Jordi. A Cocentaina, ciutat que està enemistada amb Alcoi, preguen d'amagat perquè passi el contrari. Telèfon: 96 559 00 51
Els Pelegrins de les Useres (l'Alcalatén) - l'últim divendres d´abril de cada any el poble de Les Useres rememora una antiga tradició medieval. Tretze hòmens -el guia i dotze pelegrins- acompanyats pel capellà, tres cantors, el representant de l´Ajuntament, els clavaris i tota una colla de veïns amb dinou muntures -les càrregues-, acompliran la vella prometença d´anar fins al santuari de Sant Joan de Penyagolosa. La celebració no és un aplec ni un romiatge. És talment un pelegrinatge de penitència, un ritu iniciàtic de caire comunitari, una vera relíquia d´un passat i d´una gent dels quals la història res no ens diu.
Romeria de Santa Magdalena a Pinell de Brai (la Terra Alta) - el segon dissabte després del Diumenge de Pasqua, al Pinell de Brai se celebra el romiatge a l’ermita de Santa Magdalena, patrona del poble. Es tracta d'un esdeveniment molt estimat al Pinell de Brai, un dels actes més esperats d'aquesta població. Els actes comencen el dia abans al migdia, amb un volteig de campanes que dura 36 hores. Anar a "ventar les campanes" és una de les tradicions més populars d'aquesta festa, un moment que impregna l'aire d'una energia especial, anunciant l'inici de la celebració. Són els veïns d'aquesta població, sobretot els joves, el que amb les seves mans fan voltar les campanes que hi ha dalt del campanar de l'església sense parar durant 36 hores (a excepció de les hores de la nit) fins al dissabte a les 12 de la nit, quan s’acabi la processó. Aquest toc de volteig és patrimoni immaterial de les Terres de l’Ebre. L'endemà a primera hora del matí es va en romeria cap a l'ermita de Santa Magdalena, situada en la majestuosa Serra de Pàndols. A l'ermita hi ha dansada de jotes i els veïns s'organitzen en colles de familiars i amics per a dinar. Telèfon: 977.42.62.31

Els pelegrins de les Useres
Monferrer i Monfort, Àlvar / Consell Valencià de Cultura. Generalitat Valenciana