Ecosistema: Protagonistes > Bestiari festiu > Cavalls, eugues i alicorns

Segons els bestiaris medievals els cavalls són uns animals de grans virtuts, una de les quals és la de trobar aigua. Cavalls i eugues són protagonistes de moltes tradicions i creences populars. La versió fantàstica del cavall és l’alicorn o unicorn, una bèstia amb aparença equina i un únic corn que li creix al front, entre els ulls. És una bèstia molt astuta i difícil d’agafar (ningú no ho aconseguirà sinó és quan està adormit, fet que passa quan es troba al costat d’una donzella verge). Segons la creença popular, el seu corn té grans virtuts per curar diverses malalties i identifica l'animal amb la sexualitat masculina. La seva presència aporta pau i molts bestiaris medievals l’identifiquen amb la figura de Crist.

Cavall del Comte Arnau de Gombrèn (el Ripollès) - surt per la festa major, el tercer dissabte d'agost, i es porta com un gegant. Llança foc per diversos punts.
Sati i Alicorns de Sóller (Mallorca) - el Sati és dimoni assegut dins un braser fet a mida real, mentre que els Helicorn són un element exclusiu dels Esclatabutzes i caracteritzen els nostres correfocs. Aquestes bèsties van néixer amb la intenció de ser la representació d'un animal diabòlic manejat per algun dels nostres dimonis. Solem emprar-los per a fer saltar i córrer la gent.
S'Alicorn de Manacor (Mallorca) - documentalment parlant la nota més antiga on trobam s'alicorn és al programa de festes de sant Domingo de 1908 ("La Aurora", núm. 101), quan sortí en companyia de gegants i moretons.
El Cavall Armat del Papiol (el Baix Llobregat) - nascut l'any 1998, pesa uns 250 kgr i fa uns 7 metres. Aquesta bèstia fou construïda per un grup de veïns del poble durant el seu temps lliure. La figura del cavall està basada en un fet històric, ja que el sr. Feudal del castell tenia un cavall armat al servei del rei.
Cavall Bitru de Parets del Vallès (el Vallès Oriental) - representa el Missatger del Diable. És de l'any 1998 i fou construït per Jaume Paris i Cristina Martín. Telèfon: 93 562 50 54