Calendari: Cultura popular > Oficis artesans > Oficis del vímet i la canya

La cistelleria és un dels arts populars més antics de la humanitat. Està basat en la transformació de vímets i canyes que, teixides, s’han utilitzat per portar aliments, tancar animals o construir cases, barques, cadires i altres estris d'ús quotidià. Antigament moltes persones exercien aquest art a casa seva, fruit de la necessitat, però mica en mica es creà l'ofici. Hi ha diferents tècniques per a fer cistells, molts materials i s'utilitzen unes eines específiques. El cisteller és aquella persona que es dedica a fer i/o vendre cistells, cistelles i altres coses de canyes o vímet.

Josep Mercader, cisteller - cisteller ubicat a Torroella de Montgrí. Demostració, Tallers, Peces per encàrrec, material per a fer cistells, cadires de balca, cadires de reixeta, etc Telèfon: 677.66.07.81
Associació Catalana de Cistellers i Cistelleres - entitat que va neixer l'any 1996 gràcies a la iniciativa de la Roser Albò, que va dedicar molts anys de la seva vida a la investigació i a la promoció de la cistelleria. El seu objectiu és posar en contacte totes les persones que d'una manera o d'una altra ens apassionem per la cistelleria: com a artesans professionals, com a aprenents per afició, com a col.leccionistes... i promoure entre totes aquestes persones l'intercanvi d'experiències, de coneixements i d'afectes. Telèfon: 938.727.851/687.86.13.56
Mònica Guilera - Taller de cistelleria - cursos, tallers, demostracions, cistelleria tradicional, vímet, canya, fibres vegetals, etc Telèfon: 93.665.03.72/639.74.83.06
Miquel Serra i Rafart - Taller de cistelleria - taller de cistelleria, reixeta a mà i prefabricada, embalcats de cadires, etc Telèfon: 972.26.96.50/695255988
Cistelleria Leo - cistelleria de Palafrugell. Telèfon: 972.30.11.20
Art Pauma - entitat de les Terres de l'Ebre que treballa per la recuperació del patrimoni cultural a l'entorn de l'artesania de la pauma. Els seus inicis es remonten a l'any 2006, quan un col·lectiu de dones decideix formar-se i aprendre una de les tradicions més arrelades al nostre territori. Telèfon: 627672132/638077438
Miquel Pascual, cisteller - cisteller de Corró d'Avall, va rebre el diploma de Mestre Artesà el 30 de setembre de 2008, en reconeixement a la seva trajectòria professional. Miquel Pascual té 65 anys i va iniciar-se amb només 15 en l'ofici de cisteller, seguint la tradició familiar, que amb ell completa la tercera generació dedicada a aquesta activitat. Telèfon: 93.849.55.03
Cabassaires del Pinell de Brai - treballs artesanals de palma o margalló. Telèfon: 628615175/660174919
Pont de Querós - empresa especialitzada en la inclusió de fibres vegetals (bàsicament el vímet i el salze) en el nostre sistema de vida. Adaptant-les i modernitzant-les a les necessitats d’avui perquè es converteixin en “materials” contemporanis que ens permetin dissenyar solucions naturals, sostenibles, verdes i funcionals per a projectes d’urbanisme, arquitectura, paisatgisme i interiorisme. Telèfon: 606.98.74.55
Lluís Grau - cisteller - cisteller català que ja fa uns anys que està afincat a Galícia. Treballa la cistelleria tradicional del Solsonès i ara especialitzat en cistelleria tradicional gallega. En Lluís ja fa anys que és professor de cistelleria impartint classes, sobretot a Anglaterra. Telèfon: 988 20 74 04

Impressions sobre l'obra de la palma a Capdepera
Ferrer, Sebastià / Documenta Balear