Calendari: Festes de Primavera > Festes del Roser > Celebracions amb roses i flors

Festa del Roser d'Argelaguer (la Garrotxa) - es celebra el segon cap de setmana de maig i té per protagonista una exposició de flors organitzada pels veïns a la Capella de Santa Anna. Des de l'any 2005 s'hi celebra una fira d'artesania, alimentació i flors. Diumenge al matí xocolatada pels més petits, cercavila amb els Geganters d’Argelaguer, la missa solemne amb música de cobla i Ball de Gegants i dues sardanes a la Plaça de la Generalitat. A la tarda, audició de sardanes i ball de fi de festa al Casal. Telèfon: 972.687.137
Festes de la Verge de la Rosa a Benitatxell (la Marina Alta) - dissabte, Santa Missa i cercavila de recollida de festeres per part dels festers, amb ofrena de flors en honor a la Verge de la Rosa. El dia 3 de maig, despertada per part dels festers, cercavila i recollida de festeres per part dels festers acompanyats per la Banda de Música del Poble Nou de Benitatxell, eixida dels pans des de l’oratori Jaume Llobell cap a l’església i solemne Missa en honor de la Verge de la Rosa cantada pel cor parroquial del Poble Nou de Benitatxell. Tot seguit es reparteix el Pa Beneït per totes les cases del poble. Al vespre, solemne processó en honor a la verge de la Rosa. En acabar, es dispara una castell de focs. Telèfon: 966493546
Aplec del Roser a la Tossa de Montbui, Aj. Santa Margarida de Montbui (l'Anoia) - se celebra el tercer diumenge de maig al capdamunt d'una muntanya on hi ha un conjunt romànic del segle XI, l'església del qual està dedicada a la mare de Déu de Gràcia (la Mare de Déu del Roser només hi té una capella). Es beneeix el terme des dels quatre punts cardinals amb la pretensió de protegir als seus habitants. A la sortida de la missa les majorales reparteixen una rosa beneïda a totes les dones i, amb unes almorratxes de vidre bellament guarnides, aspergeixen sobre els pètals de la flor unes gotes d'aigua de roses. També s'aspergeix aigua de roses damunt les mans i s'escampa a la cara. Antigament s'hi havia fet una capta.
Festa del Roser a l'Espel, Aj. Òdena (l’Anoia) - se celebra el segon diumenge de maig amb moltes activitats esportives i culturals. A la sortida de la missa les majorales són les encarregades de repartir les roses i l'aigua de roses a tots els assistents.
Festa del Roser a Vallbona d'Anoia (l’Anoia) - se celebra el dilluns de Pasqua Granada. Al matí ofici solemne i processó del Roser, i havent dinat Roseres i Pabordes fan el "Llevant de Taula", una capta en parelles per totes les cases del poble per recollir diners per a la festa. Quan arriben a una casa, el noi deixa anar unes gotes d'aigua de roses que porta dins una almorratxa sobre el cap de cada un dels membres de la família (una benedicció laica que porta sort i protecció), i la noia els agraeix l'aportació entregant una flor. Les almorratxes, també anomenades "borratxes", són de vidre groc, tenen quatre brocs i ben guarnida amb roses, lliris i cintes de colors. Després té lloc el Ball de la Garlanda o l'Anar a Treure Ball.