Calendari: Festes de Tardor > Altres festes d'octubre > Aplecs

Festa de la pigota a la Pobla de Montornès (el Tarragonès) - festa votiva amb la tradicional pujada a l'ermita de Montornès. El vot de poble es va fer l'any 1871 en ajudar la Mare de Déu a remetre una epidèmia. Missa i actuació del ball de bastons. Se celebra el diumenge més proper al 14 d'octubre.
Aplec de Santa Coloma a Fitor, Aj. Forallac (el Baix Empordà) - és una altra de les celebracions més importants del calendari festiu a Forallac. Es va recuperar amb força a partir de la festa que es va organitzar amb motiu de la commemoració del milenari de la consagració de la parròquia de Santa Coloma de Fitor. Cada any hi pugen més d'un miler de persones provinents de tots els pobles de les rodalies. La diada s'obre amb un ofici solemne amb acompanyament musical i es complementa amb diversos actes lúdics i culturals. Aprofitant la celebració es munten visites guiades a alguns dels punts d'interès de les rodalies i una multitudinària arrossada popular. L'aplec sempre compta amb una ballada de sardanes que es fa al pati de davant de l'església.
Aplec votiu de Sant Rafel a Blanes (el Maresme) - se celebra el cap de setmana proper al 24 d’octubre. El 24 d’octubre de l’any 1795, diada de Sant Rafel, en agraïment per haver-los deslliurat de l'atac de les tropes franceses, Blanes va prometre pujar cada any al santuari de la Mare de Déu del Vilar, a 4 quilòmetres del poble. L'alcalde fa la lectura de la prometença (la renovació solemne del vot de poble) i després se celebra una missa. Ho organitza l'Obreria del Santuari del Vilar. A l'interior del santuari hi ha el Rem del 34, un rem de grans dimensions que és lo únic que queda d’una embarcació que va sobreviure a un naufragi. Cada 25 anys el rem és baixat en processó fins a la platja de Blanes.

El Vilar, una devoció mil·lenària
Diversos autors, / Obreria del Vilar