NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 4 d'octubre de 2024 | Francesc d'Assís    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Ball del tio tio


Un dels actes que clou la festa de Carnaval en molts pobles del país és el ball del tio tio. Es tracta d'un ball animat, divertit i a voltes tumultuós, que té nombroses variants i diversos noms, com «ball del tió», del «tio fresco », del «patllari» o del «pica foc». El ball es desenvolupa al voltant d’un joc que fan un grup de balladors disposats en filera mentre van girant i fent rotllana. Cada ballador intenta encendre amb una espelma un tros de paper de diari que el ballador de davant seu porta cosit a l’esquena, a mitja alçada. Per la seva banda, i evolucionant a banda de la rotllana, altres balladors miren d’apagar el foc quan aquest és massa alt, tot picant al paper de diari encès amb una escombra. El trobem documentat en altres festes hivernals —de desembre a març— arreu del territori català i especialment al Pirineu.


il·lustració de la notícia
 Ball del tio tio
els Banys d'Arles (el Vallespir)
El ball del tio tio és un divertit i esbojarrat ball amb foc real amb què tradicionalment s’acaba la festa de Carnaval en molts indrets del país. A la vila termal dels Banys d’Arles, al Vallespir, el costum es manté ben vigent.


El Tió Tió de Vinçà (el Conflent) - vídeo d'aquesta tradició integrant i obligatòria de les festes de Carnaval de Vinçà.
El Ball del Tio Fresco a Bellver de Cerdanya (la Baixa Cerdanya) - el ball que cloïa les festes de Carnaval era el del “tio fresco”, amb el consegüent rebombori que es muntava per encendre el ninot de paper que els balladors portaven penjat darrere la camisa mentre cantaven la cançó.
Ball del Tio-tio a la Catalunya Nord - al país català l'origen del ball del tio-tio no està realment establert. Té lloc la nit de Mardi Gras. Vestits de blanc i amb la cara enfarinada, grans i petits es llancen a una dansa salvatge amb l'objectiu de calar foc "a les natges" del personatge que porta una cua de diari mentre canta "Jo te l'encendré el tio tio tio, jo te l'encendré en tio de paper". Actualment es fa a 13 pobles.
Ball del Drac a Cabanes (l'Alt Empordà) - consistia en una llarga cua d’homes agafats l’un darrera l’altre i que ballaven al compàs de l’orquestra, portant a la mà un grapat de carmuixes (palla del cànem) enceses amb l’intenció d’encendre uns sacs de palla que portaven a l’esquena els balladors contraris, els quals procuraven escapolir-se. A vegades el cap de cua de balladors s’infiltrava al mig d’un grup de dones provocant un gran xivarri, rialles i alegria.
Ball del Tio-tio a Perpinyà (el Rosselló) - recuperat pel Casal de Perpinyà, és el ball amb què es tanca el Carnaval, una festa que havia estat d’allò més important a Perpinyà però que ara ha desaparegut pràcticament.
Ball del Drac a l'Escala (l'Alt Empordà) - és una variant del ball del tio-tio, tradicionalment ballat per Carnaval i que és exclusiu de l'Escala. Actualment es balla durant la Festa de la Sal. Consisteix en les evolucions d'una filera de dansaires vestits de blanc que van encapçalats per un ballador que duu una teia encesa a la boca amb l'objectiu d'encendre la que duu el darrer ballador penjada al cul. La comitiva primer evoluciona per la plaça i després es desplaça fins a la platja, per acabar submergint-se dins el mar i apagant el foc.

Enviar articleEnviar enllaç



llegir
La recuperació del Ball del Drac
Vila i Medinyà, Josep Maria / Revista de Girona, 264
El ball del drac és una de les danses més primitives, feréstegues i curioses ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org