Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Ball del tio tio

Un dels actes que clou la festa de Carnaval en molts pobles del país és el ball del tio tio. Es tracta d'un ball animat, divertit i a voltes tumultuós, que té nombroses variants i diversos noms, com «ball del tió», del «tio fresco », del «patllari» o del «pica foc». El ball es desenvolupa al voltant d’un joc que fan un grup de balladors disposats en filera mentre van girant i fent rotllana. Cada ballador intenta encendre amb una espelma un tros de paper de diari que el ballador de davant seu porta cosit a l’esquena, a mitja alçada. Per la seva banda, i evolucionant a banda de la rotllana, altres balladors miren d’apagar el foc quan aquest és massa alt, tot picant al paper de diari encès amb una escombra. El trobem documentat en altres festes hivernals —de desembre a març— arreu del territori català i especialment al Pirineu.

Ball del tio tio
els Banys d'Arles (el Vallespir)
El ball del tio tio és un divertit i esbojarrat ball amb foc real amb què tradicionalment s’acaba la festa de Carnaval en molts indrets del país. A la vila termal dels Banys d’Arles, al Vallespir, el costum es manté ben vigent.

El Tió Tió de Vinçà (Conflent) - web que explica aquesta tradició integrant i obligatòria de les festes de Carnaval de Vinçà.
El Ball del Tio Fresco a Bellver (la Cerdanya) - el ball que cloïa les festes de Carnaval era el del “tio fresco”, amb el consegüent rebombori que es muntava per encendre el ninot de paper que els balladors portaven penjat darrere la camisa mentre cantaven la cançó.
Tonada del Tio-tio - lletra de la canço del tio-tio fresco.
Ball del Drac a Cabanes (l'Alt Empordà) - consistia en una llarga cua d’homes agafats l’un darrera l’altre i que ballaven al compàs de l’orquestra, portant a la mà un grapat de carmuixes (palla del cànem) enceses amb l’intenció d’encendre uns sacs de palla que portaven a l’esquena els balladors contraris, els quals procuraven escapolir-se. A vegades el cap de cua de balladors s’infiltrava al mig d’un grup de dones provocant un gran xivarri, rialles i alegria.
Ball del Tio-tio a Perpinyà (el Rosselló) - recuperat pel Casal de Perpinyà, és el ball amb què es tanca el Carnaval, una festa que havia estat d’allò més important a Perpinyà però que ara ha desaparegut pràcticament.
Ball del Drac a l'Escala (l'Alt Empordà) - és una variant del ball del tio-tio, tradicionalment ballat per Carnaval i que és exclusiu de l'Escala. Actualment es balla durant la Festa de la Sal. Consisteix en les evolucions d'una filera de dansaires vestits de blanc que van encapçalats per un ballador que duu una teia encesa a la boca amb l'objectiu d'encendre la que duu el darrer ballador penjada al cul. La comitiva primer evoluciona per la plaça i després es desplaça fins a la platja, per acabar submergint-se dins el mar i apagant el foc.

La recuperació del Ball del Drac
Vila i Medinyà, Josep Maria / Revista de Girona, 264