Ecosistema: Institucions > Cases de la festa

Espais museïtzats, centres d’interpretació, i altres espais expositius amb entitat pròpia que tenen la voluntat de fer pedagogia i/o donar informació sobre els elements del patrimoni festiu que hi són exposats.

La Casa de la Festa Major de Vilafranca del Penedès - equipament cultural de la ciutat on hi ha allotjats bona part dels elements de la Festa Major de Sant Fèlix. Un espai singular que acull el ric folklore de la Festa, on el visitant pot descobrir o reviure la festa major. L’exposició permet conèixer, per exemple, el drac i una de les parelles de gegants més antics de Catalunya, les músiques i els balls - molts d’ells d’origen medieval i relacionats amb els diversos gremis i confraries -, els castellers, els prolegòmens i els epílegs de la festa, etc. que configuren, en el seu conjunt, un interessantíssim patrimoni cultural. Telèfon: 93 890 04 59
La Casa de la Festa de Tarragona - un equipament cultural que permet la conservació dels elements del Seguici Popular de la ciutat de Tarragona i que explica la seqüència ritual de les Festes de Santa Tecla. Consisteix en un edifici on es conserven i exposen els elements patrimonials del Seguici Popular de les Festes de Santa Tecla, declarades tant d'interès turístic estatal com d'interès tradicional nacional. A més, se n'explica la seqüència ritual, així com el coprotagonisme cabdal del fet casteller al llarg de la història. Telèfon: 977.220.086
La Troca, Centre de Cultura Popular i Tradicional de Granollers - és l'equipament de Roca Umbert Fàbrica de les Arts destinat a la cultura d'arrel tradicional. Una instal·lació, sense precedents, que allotja a una desena d'entitats de Granollers vinculades a la cultura d'arrel popular i tradicional. La Troca afavoreix la interrelació entre les diferents entitats, l'aparició de projectes comuns i la creació d'espais de reflexió, investigació, creació i difusió cultural. Per complementar l'espai que les colles de Blancs, Blaus i Drac i Diables tenen a la Troca, també tenen un espai propi de magatzem i taller a la nau de Tallers de Producció. Telèfon: 93.860.48.54
La Casa de la Patum de Berga - infraestructura cultural neix amb un doble objectiu: disposar d’un espai en condicions per a La Patum i les seves comparses i proporcionar els elements necessaris per tal de donar a conèixer la celebració durant tot l’any. La voluntat també és doble: dignificar al màxim la festa i la seva comparseria i oferir als visitants un atractiu turístic únic al món. Ho gestiona el Patronat Municipal de La Patum. Telèfon: 93.821.13.84
El Quarto dels Gegants de Solsona - un espai de poc més de vuitanta metres quadrats de superfície dedicat als gegants i la festa que contribueix a revitalitzar el turisme. S’hi guarda tota la comparseria i s'hi poden veure una sèrie de peces d’un important valor històric i patrimonial i que fins ara s’han mostrat al públic en algunes exposicions temporals. L’element més antic és un cap de la mulassa datat del 1691, l’any abans de l’aparició del drac. Telèfon: 973.48.00.50
La Casa dels Entremesos de Barcelona - gestionada per la Coordinadora de Ciutat Vella i Institut de Cultura de Barcelona, hi ha exposades les següents peces: Gegants (Pi, Plaça Nova, Casc Antic, Santa Maria del Mar, Sant Jaume Apòstol, Sant Pere de les Puel·les, Barceloneta, Raval, Casa la Caritat), bestiari (Àliga, Cavallets cotoners, Lleó, Tarasca, Arpella, Víbria, Dofí, Falcó Niku ), capgrossos, nans (Cu-cut), etc. Telèfon: 932.683.531
La Violeta - Casa de la Vila de Gràcia - ens gestionat per l'Ajuntament de Barcelona (Districte de Gràcia), que exposa Gegants, capgrossos i bestiari del districte. Les entitats tenen seu a La Violeta. Telèfon: 93.706.08.81
Can Saladrigas- Centre d’Imatgeria Festiva de Sant Martí (Barcelona) - gestionat per l'Associació de la Imatgeria Festiva del Poblenou | Ajuntament de Barcelona. Districte de Sant Martí, hi ha exposades les següents peces: Gegants (Poblenou), bestiari (Dracs, Víbria, Fènix), capgrossos. Es va inaugurar el dia 10 maig de 2009. Telèfon: 93.300.28.12
Casa de la Festa d'Igualada - ho gestiona l'Ajuntament d’Igualada des de l'any 2009 i hi ha les següents peces exposades: Gegants (ciutat, Sant Ignasi, Poble Sec) capgrossos, bestiari (Àliga, Drac, Víbria, etc). Telèfon: 93.804.67.52
Casa dels Gegants de Lleida - ho gestiona l'Ajuntament de Lleida des de l'any 2010 i hi ha exposats els gegants, capgrossos i cavallets de Lleida. Parteix de la voluntat de crear un espai marc on reunir la col·lecció de la comparseria festiva municipal i d’obrir-lo, també, als altres grups, comparses, elements i motius festius que configuren la cultura tradicional i popular de la ciutat de Lleida, amb una especial incidència en la Festa Major, de tal manera que hi siguin representats igualment. Telèfon: 973.700.393
La Nau, cultura i tradicions de Sant Feliu de Llobregat - exposició i divulgació permanent de la cultura popular i tradicional de Sant Feliu de Llobregat. Habilitat a la nau baixa del conjunt arquitectònic de les antigues fàbriques de Can Bertrand, acull tota mena d'elements relacionats amb el patrimoni festiu de la ciutat. Alhora, aquest equipament és també la seu de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC), entitat federativa que agrupa la majoria d'associacions que es dediquen a l'activitat gegantera a Catalunya, a la resta de Països Catalans i a l'estranger, i que s'ha traslladat des de Barcelona a la capital del Baix Llobregat.. Ho gestiona l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat des de l'any 2011 i hi ha exposats: Gegants (Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Sant Feliu ciutat, Agrupació Folklòrica Sant Feliu), capgrossos, bestiari (Drac, Cavallets, Garsa). Telèfon: 93.685.80.06
Casa dels Gegants de Tortosa - gestionada des de l'any 2010 per l'Ajuntament de Tortosa, hi ha exposats els gegants, nanos, i cucaferes de la ciutat.
L'Alzinar de la Roca a Taradell (Osona) - espai de difusió de cultura i tradició vinculada al món dels traginers i la vida rural de Taradell. Està situat al costat de la masia de la Roca, lloc on antigament descansaven els animals dels traginers del llarg camí des del Montseny fins a la Plana de Vic. Va néixer a mitjans dels anys noranta, quan la comissió de les festes dels Tres Tombs de Taradell, els Tonis, va iniciar la tasca de recerca i recuperació de carruatges i eines de treball típics de la comarca d'Osona i de la resta de Catalunya. Per la gran quantitat de material recopilat, l'Ajuntament de Taradell va cedir un espai a la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat un espai per mantenir els materials recopilats i que al mateix temps serveix com a espai de divulgació per escoles i particulars. Actualment també és la seu dels Tonis de Taradell. En els darrers trenta anys s'han recopilat, recuperat i restaurat voluntàriament una setantena de carruatges. També s'hi ha recollit i restaurat més d'un centenar d'eines del camp, juntament amb guarniments i objectes característics del món rural, molts d'ells avui en dia desapareguts. Telèfon: 938 126 100

Les Cases de la Festa de Barcelona: imatgeria, foc, dansa i música
Diversos autors, / Ajuntament de Barcelona