Ecosistema: Protagonistes > Bestiari festiu > Guites

Peça de la imatgeria festiva que representa un animal fantàstic, sovint un híbrid entre un drac i una mula, motiu pel qual en alguns llocs es coneix amb el nom de "mulaguita". La guita es caracteritza per tenir un coll molt llarg que s'arronsa o allarga al gust dels portadors, amb el que pot jugar amb els espectadors i des del qual escup foc. A diferència dels bous de foc i altres bèsties que surten per Carnaval, la guita no és un animal amb banyes. La seva figura és corpulenta i està coberta amb una o més gualdrapes que protegeixen i adornen la seva gropa.

La Guita Xica de Berga (el Berguedà) - web de la comparsa la Guita Xica de la Patum de Berga.
Guita del Ball de diables de Santa Eulàlia i Lliçà d'Amunt "La Sella" (el Vallès Oriental) - guita propietat del Ball de diables de Santa Eulàlia i Lliçà d'Amunt "La Sella". Telèfon: 679071334
Guita Grossa de Berga (el Berguedà) - un altre animal mitològic i amb reminiscències infernals, també possiblement participant a les antigues processons de Corpus. La Mulaguita, Mulafera o Mulassa, com anteriorment es coneixia la nostra Guita, és possible que fos una mulassa vulgar que va evolucionar allargant el seu coll per a poder dur a terme el ja típic atac als tranquils i distrets espectadors de la barana de la plaça Sant Pere.
Guita de Sallent (el Bages) - bèstia amb un coll llarg que surt per Carnaval.
Guita d'Artés (el Bages) - guita vermella amb coll llarg que surt per la Festa de Sant Joan escopint foc.

Ei, les Guites fan patxoca!
Alàs, Núria / La Patumaire Edicions