Ecosistema: Cultura popular > Cultura marítima > Embarcacions de lleure

El patí català
Diverses poblacions
El patí català o patí a vela és una singular embarcació de vela lleugera única al món, nascuda a finals del segle XIX i principis del XX a les platges del litoral barceloní i admirada arreu perquè proporciona als navegants una gran sensació de llibertat i un contacte directe i intens amb el mar.

Patí de vela o patí català - embarcació de vela que es va inventar a la costa catalana pels volts de 1920 i que s'ha popularitzat en diferents països del món, com Espanya, Bèlgica, Alemanya i Holanda. S'origina com a evolució d'un rudimentari artefacte de fabricació casolana, amb dos cascs units per bancades, que es feia servir a la costa per navegar aprop de la platja. Amb el temps es va tenir la idea de col·locar una vela obtenint-se l'actual patí de vela. Escaracteritza per no tenir orsa, timó, botavara, ni sabres a la vela. Les seves característiques fan, però, que sigui un veler únic al món, diferenciant-se de les embarcacions tipus catamarans, família a la qual pertany.
ADIPAV -Associació Deportiva Internacional de Propietaris de Patins a Vela - associació internacional de promoció i difusió d'aquesta embarcació d'origen català. Organitzen regates.
Federació Catalana de Vela - entitat privada d'interès públic, civil i social constituïda per clubs, esportistes, tècnics, jutges i associacions esportives dedicades a la pràctica i el foment de l'esport de la vela en les seves diverses manifestacions. Telèfon: 93.224.39.00
Patívela.cat - botiga, club, mercat, fòrum, drassanes, història... tot el que necessites del patí català.
Club Patí Vela Barcelona - entitat esportiva sense ànim de lucre que té com a principal objectiu la promoció i la difusió de la navegació amb l’embarcació de patí a vela.

Nuestra vela latina
García-Delgado, Vicente / Editorial Juventud