Calendari: Festes d'Estiu > Festes de les Mares de Déu Trobades > Recreacions de la troballa

Festa de la Mare de Déu de Pallerols
La Sénia (el Montsià)
La Sénia celebra a finals de setembre una festa en honor a la Mare de Déu de Pallerols, una marededéu trobada en una font d'aigua remeiera que cada any es festeja amb grans "alfombres" fetes amb serritja pels carrers del nucli històric.

Festa de la Mare de Déu d'Aigües Vives de Carcaixent (la Ribera Alta) - La imatge d'aquesta marededéu fou trobada al segle XIII per un llaurador mentre llaurava la terra amb els bous. Cada 16 d'octubre es fa una festa a olivera mil·lenària on l'any 1250 es va trobar la imatge. S'hi escenifica la troballa de la imatge amb els llauradors i els bous i es fa una missa, amb cant de goigs i repartiment de branques d'olivera. La festa recrea la troballa i es passeja la imatge en processó, damunt un carro engalanat. És la patrona de Carcaixent i és advocada contra l'eixut però també contra l'excés de pluja.
Festa de la Mare de Déu de Gràcia a Gorga (el Comtat) - les Festes Majors se celebren la primera setmana de setembre. El diumenge és el dia més solemne amb la processó de la imatge de la Mare de Déu de Gràcia, ofrena de flors i l'acte sacramental que representa la miraculosa troballa de la imatge sota una campana ("Aparició de la Verge") i la romeria al lloc on es va trobar la Mare de Déu.
Festa de la Mare de Déu d'Agres (el Comtat) - basades a una tradició que es remunta al 1484, en la qual la Mare de Déu apareix a un pastor a l'interior del castell d'Agres. Es celebra els dies de l'1 al 9 de setembre amb la participació de milers de persones vingudes de tots els llocs. Un dels moments més emotius té lloc el dia 7 de setembre en el moment en qual el pastor realitza la coneguda com “Ambaixada del pastoret ” en la qual relata lo ocorregut aquell mateix mati al Castell de la població. L'últim divendres i dissabte del mes d’agost es fa la coneguda representació teatral "L'aparició de la Mare de Déu" que es realitza a l'aire lliure, a l’assut, i hi col·laboren i participen més d'un centenar de personatges.