Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Acaptes i subhastes de productes

Moltes festes de Sant Antoni inclouen, en la seva seqüència ritual, una acapte i posterior subhasta de productes tradicionals -majoritàriament aliments. Comença amb una recollida (capta, acapte o arreplega) de productes, ofrenes que cada casa fa a la festa, i acaba amb la subhasta pública, coneguda per "trança" a la zona dels Ports de Morella (La Mata, Todolella, etc) de tots els béns recollits. Es tracta d'un sistema antic de redistribució i intercanvi de béns i aliments entre els habitants d'un poble el dia de Sant Antoni i alhora una interessant font de finançament per a la festa.

La trança de la Mata (els Ports) - una popular subhasta que es fa al mig del poble el dia de Sant Antoni i on es subhasten tots els béns (pastissos casolans i altres aliments) que porta la gent.
Carro del fato a Llagostera (el Gironès) - en el marc de la Festa de Sant Antoni, la comissió organitzadora de la festa subhasta un gran lot de productes cedits per les botigues del poble. Tots els productes (majoritàriament alimentaris) són exposats en l'anomenat Carro del Fato, que encapçala la cercavila dels Tres Tombs. El Sorteig de Sant Antoni inclou el Carro del Fato i altres premis.
Carro del fato a Anglesola (l'Urgell) - en el marc de la Festa dels Tres Tombs que se celebra a Anglesola, al març-abril. Es tracta d'un carro amb tot tipus d'aliments i productes que aporten diversos establiments del poble i que se subhasta una vegada acaba la benedicció dels animals. Es venen uns tiquets i la recaptació va destinada a finançar les despeses que genera la festa.