Calendari: Festes de tot l'any > Ritus de pas > Naixement/Part

En la nostra tradició cultural es considera que el naixement es produeix en el moment que sortim del ventre de la mare, el dia del part. Tot i que la nova vida s'origina nou mesos abans (en el moment de la concepció) hom compta l'edat de cadascú a partir del dia del seu naixement. El part s'inicia amb l'evacuació del líquid amniòtic que envolta el fetus, quan es "trenca aigües", i acaba amb l'expulsió del nadó. Pot tenir lloc a casa o en un hospital, pot ser natural, induït o abdominal, i hi intervé sempre una llevadora, un dels oficis més antics de la humanitat. En terres lleidatanes, al País Valencià i a les Illes Balears les llevadores s'anomenen comares.

Associació Catalana de Llevadores - és una societat científica que fomenta la professió i defensa a les llevadores a Catalunya i treballa conjuntament amb les institucions per tal de donar suport a la Maternitat i contribuir a la definició d'estratègies per promoure la millora de la salut sexual i reproductiva de les dones i les seves famílies. Promou la formació continuada i la recerca del col·lectiu i vetlla per mantenir la qualitat de l'ensenyament de les llevadores internes residents.
Naixements Mudra - és un equip de llevadores, professionals independents que treballen a Girona i a la seva província.
Associació Naixença Balears - es fundà el 25 de novembre de 1999 amb l’objectiu de treballar en defensa d’un part-naixement fisiològic i respectat i, amb la intenció de ser un punt de trobada per a totes les persones afins a aquesta iniciativa.
Associació de Comares de la Comunitat Valenciana - va sorgir davant la necessitat de donar resposta a una problemàtica concreta i específica en l'àmbit de l'exercici professional, ja que la llevadora no es trobava prou representada a través de les organitzacions col·legials i/o sindicals Telèfon: 96.328.29.43
Trencar el càntir a Verdú (l'Urgell) - una tradició molt característica de Verdú havia estat "tirar el càntir per la finestra". Aquesta tradicional cerimònia –que no l'he sentida de cap més altre poble– es practicava quan a la casa hi naixia un noi, i amb més pompositat, si era l'arribada de l'hereu. Aquesta manifestació, actualment desapareguda, encara era vigent en el primer quart del passat segle 20 i d'això se n'ocupava alguna veïna o parenta del nadó que a la vegada servia d'alegre informació per a tot el veïnat. Això m'ho confirmava una veïna de cal Segarra, que va "trencar-lo" pel naixement de l'hereu, el Pep nascut a l'any 1917.

El naixement. Costums i creences
Reproducció facsímil de la edició El naixement. Costums i creences. La ...