Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Banys col·lectius en rius

En aquelles poblacions on hi ha un riu, una riera o un torrent amb aigua neta i sana, també és costum anar-hi a fer un bany aquesta nit, abans que surti el Sol. Antigament els pastors i pagesos feien passar el seu bestiar (ovelles, cavalls, mules...) a través de l'aigua, amb el convenciment que així quedaven protegits i es feien més forts. També està documentat el costum de travessar un riu al punt de les 12 de la nit, especialment en aquells que són aprop de roures, així com el fet d'entrar i sortir set vegades de l'aigua.

Baixada de la Font de Sant Patllari
Camprodon (el Ripollès)
Cada any pels volts dels solstici d’estiu, i en el marc de la festa major, Camprodon viu una de les seves tradicions festives més estimades: la Baixada de la Font de Sant Patllari. Els joves s’enfanguen a la font i, al crit de «Volem aigua!», recorren els carrers del poble cantant i ballant, mentre reben les trombes d'aigua que els veïns els llancen des de balcons i finestres.

Baixada de la Font de Sant Patllari a Camprodon (el Ripollès) - un dels actes més concorreguts de la festa major. A mig matí es fa la Baixada de la Font de Sant Patllari on té lloc el tradicional dinar de germanor, amb amanida, mongetes seques i llangonisseta, regat amb cava, cafès i licors. Tot seguit s'esdevé l’estirada de corda, guerra d'aigua, el fangueix i la gran remullada a la font. La comitiva baixa des de la font fins arribar als carrers del poble on al crit de "Aigua, aigua!" reb les galledes d'aigua que la gent els llança des de balcons i finestres. Aquesta particular cercavila acaba al pont Romà, des d'on alguns dels participants es llancen al riu.