Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Guariment dels trencats

Pràctica màgica de medicina popular destinada a guarir la trencadura o trencat dels infants, el que també es coneix amb el nom d'hèrnia. Encara vigent en l'actualitat, es celebra la matinada de Sant Joan. Té moltes variants però en general consisteix en fer passar l'infant amb trencadura per una tija llarga i forta d'una planta, arbust o arbre jove, preparada especialment per a l'ocasió. Una de les més utilitzades és la gavarrera o roser bord. A Catalunya també es fa amb roure, a Mallorca amb vimer i al País Valencià amb tija d'alzina, esbarzer, roure i figuera borda.

Ritual del vimer a Manacor (Mallorca) - a Manacor cada 23 de juny es produeix un fet únic a Mallorca. Infants malalts de trencadura acudeixen a la finca s’Hort de’s Correu, a Manacor, per a que la família Sunyer els fregui la panxa amb la saba d’un vimer al qual se li atribueix la propietat de curar les hèrnies.

Sant Joan Gloriós: passar pel roure a la Badalona de mitjan segle XX
Rider Enrique, Nil / Museu de Badalona