Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Cristòfor > Anar a "passar el riu"

En aquelles poblacions on hi ha un riu o algun altre curs d'aigua és costum d'anar-hi a passar el dia i banyar-se. Alguns es banyen i prou, mentre d'altres realitzen jocs o petits rituals, com tirar nou palets o còdols a l'aigua. Un dels costums més estesos és anar a "passar el riu": travessar riuets i torrents amb els peus descalços. Havia estat costum que els pares creuessin el curs d'aigua amb el seu infant a collibè. Els joves travessaven els rius més cabalosos nedant. Hom creu que travessar l'aigua del riu aquest dia té efectes beneficiosos i aporta sort i salut a qui ho fa.

Anar a fer l'ou a Tivenys (el Baix Ebre) - una tradició associada al 10 de juliol, diada de Sant Cristòfol és anar a fer l'ou, o sigui anar-se a banyar, animals i persones juntes, al riu. Aquest és el dia per a rentar ritualment als animals al riu, que antigament s'omplia de gent i bèsties.
Dia de la Cabussó a Xerta (el Baix Ebre) - la tradició marca que el 10 de juliol és el dia d'anar-se a banyar al riu per primera vegada a l'any.
Banys al riu a Tortosa (el Baix Ebre) - és tradició que el 10 de juliol al punt del migdia les mares portin els seus fills a banyar al riu doncs es creu que l'aigua es creu que aquest dia l'aigua té virtuts purificadores. La gent jove també es banya al riu o només es renta la cara i altres només s'enduen una mica d'aigua a casa per rentar-se allà. Alguns joves intentaven creuar el riu nedant, com a ritus de pas a l'edat adulta.
Anar a "passar el riu" a Cornudella de Montsant (el Priorat) - per Sant Cristòfol, la primera o la segona setmana d'aquest mes, de bon matí, els cornudellencs propietaris de qualsevol vehicle fan fila per beneir-lo. En acabar la benedicció, els veïns, seguit la tradició van "a passar el riu". Uns van al pantà, altres a l'Argentera, etc... També es fa el Ball de Sant Cristòfol. Aquesta festa se celebra el dissabte abans o després del dia d'aquest sant. Es fa un ball popular a la plaça de la vila, en el qual es reparteix vi i coca per a tots els assistents.
Sant Cristòfol a l'Alcora (l'Alcalatén) - amb el tradicional creuament del riu i la missa a l´ermita del sant, una construcció que data del segle XVII i que va ser reformada el XIX. Una tradició típica de l´Alcora en aquesta festa és la de les figures fetes de palla i vestides de roba vella que s´anomenen ninots de Sant Cristòfol, que són penjats als carrers i més tard, cremats a la foguera. L´altra tradició de l´Alcora, és la d´imitar el que va fer el sant, passant el riu. Per això, el dia de Sant Cristòfol, els veïns de l´Alcora s´apleguen a la plaça de la Sang, per creuar el riu a l´alçada de la Font Nova.

Vivències ebrenques. Fets quotidians de quan lo riu era vida
Boquera Margalef, Montserrat / Onada Edicions