Ecosistema: Cultura popular > Arquitectura > Construccions de pedra seca

Construccions fetes amb pedra seca: cabanes o barraques, terrasses i murs, tines, pous de glaç...

Coordinadora d'Entitats per la Pedra Seca - grup multidisciplinar sense ànim de lucre que aplega entitats, associacions i col·lectius de caire divers amb l'objectiu de difondre, coordinar, intercanviar i vetllar pel patrimoni cultural de la pedra seca català.
Amics de l'arquitectura popular - associació dedicada a l'estudi, divulgació i defensa de les construccions rurals.
Wikipedra - espai web 2.0 sobre construccions de pedra seca de Catalunya i dels municipis que integren el Parc del Pirineu Català, la Mancomunitat del Conflent-Canigó i el Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans. El projecte està desenvolupat per l’Observatori del Paisatge i hi col·labora l’associació Drac Verd, el Parc del Pirineu Català, el Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans, experts i altres entitats que vetllen pel patrimoni de la pedra seca.
Tot un món de pedra seca - un recurs pedagògic per al coneixement del patrimoni de la pedra seca a les escoles i instituts, així com a altres espais expositius. Aquest recurs educatiu consta de vint-i-cinc panells de fusta que expliquen les principals tipologies constructives de pedra seca a casa nostra, les principals tècniques, materials i eines de treball així com altres elements essencials per comprendre aquest patrimoni i la seva importància com a element vertebrador del nostre territori.
Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) - va néixer el 7 de novembre de 2015. Des d’aleshores, l’APSAT forma part de l’OPEI (Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya) . L’associació ha organitzat, cada dos anys, la “Trobada d’Estudis per a la preservació del patrimoni de la pedra seca als Països Catalans”. Des del 2021 és la “Trobada per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional”. S’han fet a: Manresa (2002), Torroella de Montgrí (2004), Barcelona (2005), Sitges (2007), Mallorca (2009), Vilafranca del Maestrat (2011), Les Preses (2013), Calaceit (2015), Pont de Vilomara, Talamanca i Mura (2017), El Pinós / Alacant (2019) i Móra la Nova / Institut Ramon Muntaner (2021).
La Pedra Seca, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat - el 28-11-2018 la UNESCO va declarar l'”Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
La feixa pedra seca - des de fa ja més d’una dècada ens dediquem exclusivament a construir amb la tècnica de la pedra seca, intentant de donar continuitat a l’ofici de marger. Som artesans especialistes en aquesta tècnica que no utilitza cap mena d’aglomerant, morters de calç o qualsevol altre. Fem tota mena de construccions amb pedra seca: el ventall de construccions en sec és realment molt gran, variat i divers: Telèfon: 620.58.45.72
Relleu i Entorn - som margers professionals. Fem des del marge més petit fins al més gran. Reconstruïm barraques i en fem de noves. Empedrem camins, jardins i patis…Treballem la pedra seca en totes les seves vessants. Relleu i Entorn neix com a tal l’any 2019, però estem orgullosos de poder dir que fa més de 15 anys que ens dediquem a aquest ofici. A més som dels pocs margers amb el certificat de qualificació professional “Treballador professional de la pedra seca” (CQP OPPS) a Cevennes (França). Telèfon: 660.27.67.27

La pedra seca
Diversos autors, / Brau Edicions