Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Magí > Altres celebracions

Festa del barri de Sant Magí de Guissona (la Segarra) - festa en honor a Sant Magí, amb activitats en un dels barris de la ciutat.
Festa de Sant Magí a Barcelona (el Barcelonès) - es celebra una missa a Santa Maria del Mar en el transcurs de la qual es beneeix i distribueix entre els assistents l'aigua portada des de les muntanyes de la Brufaganya. És organitzada per la Confraria de Sant Magí. Aquesta havia estat una gran festa a la ciutat a partir del segle XVIII. Antigament es feia una cavalcada d'arribada de l'aigua de Sant Magí de la Brufaganya, que entrava a la ciutat pel Portal de Sant Antoni. La comitiva estava formada per mules engalanades que carregaven l'aigua, un ball de bastons, els prohoms de la Confraria de Sant Magí a cavall, un gran càntir d'argent per repartir l'aigua... A l'església de Sant Pere de les Puel·les es celebrava una trobada d'ermitans i anacoretes vinguts d'arreu del país, que aquell dia abandonaven les seves coves i espais de solitud, es vestien amb gambeto i es trobaven a Barcelona per socialitzar-se i fer la festa. Telèfon: 670.295.417
Festa de Sant Magí a La Llacuna (Anoia) - es va a cercar l'aigua a la font de Sant Magí de la Brufaganya i després es fa el repartiment a la plaça del poble.
Festa de Sant Magi a Tàrrega (l'Urgell) - es celebra cada 19 d'agost al Parc de Sant Eloi, on hi ha una ermita, una font i una majòlica dedicada a Sant Magí, bastida dins una fornícula per part dels “magins” targarins l’any 1953. La diada es celebra amb el tradicional repartiment i glops d'aigua procedent de Sant Magí de la Brufaganya, i el càntic dels goigs dedicats a Sant Magí, amb lletra de Mossèn Climent Forner i música de Josep Maria Salisi, que s’interpreten a l’ermita del Parc de Sant Eloi. Es reparteixen uns càntirs de ceràmica per a beure l'aigua. El vincle de Tàrrega amb l’advocació a Sant Magí es remunta al segle XVIII. Tots els actes són organitzats per l’Associació dels Amics de l’Arbre, entitat que gestiona aquesta gran zona verda de titularitat municipal, i la Parròquia de Santa Maria de l'Alba.
Festa de Sant Magí a Reus (el Baix Camp) - a Reus per Sant Magí feien festa al barri de l'Illa –o de l’Isla, com en deien allà i com surt a la documentació–, que rebia aquest nom per trobar-se aïllat del nucli urbà. El programa de les festes d’aquest barri era semblant al de les altres festes d’aquest tipus que se celebraven a la ciutat, amb l’especificitat que incorporava el repartiment de l’aigua de la font de l’ermita a càrrec de les parelles de sagristans i sagristanes, que també repartien l’espígol i les tradicionals coques per les cases. Segons el Diario de Reus, el 1862, «las elegantes sacristanas espedieron de 700 a 800 botellas del agua de Brufagaña y sobre unas 500 cocas». La festa va mantenir una considerable continuïtat al llarg dels segles XIX i XX, exceptuant els moments de crisi, epidèmies o conflictes, amb les intermitències pròpies d’aquesta mena de celebracions.
Festa de Sant Magí a Sant Quintí de Mediona (l'Alt Penedès) - segons Joan Amades aquesta població també havia celebrat la festa de Sant Magí.
Festa de Sant Magí a Lleida (el Segrià) - amb la participació de la Moixiganga.
Festa de Sant Magí a Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès) - actualment no se celebra cap festa, però antigament si. Es feia una celebració al barri de Sant Magí, que és presidit per la font de sant Magí. Es cantaven goigs al sant, es portaven amb carros garrafes d'aigua de la Brufaganya, es repartien pets de monja i espígol... la festa va deixar de celebrar-se durant els anys 70-80.

Enviar articleEnviar enllaç

La devoció a Sant Magí a Catalunya i a la ciutat de Mallorca: IV centenari de la Confraria de Sant Magí: 1580-1980
, Confraria de Sant Magí / Imp. Altés