Calendari: Festes de Primavera > Festes de la Santa Creu > Benedicció dels camps i els contorns del terme

Si entre el 17 de gener i el 25 d'abril, es realitzen tradicionalment les feines agrícoles de preparació i sembra dels camps, del 25 d'abril al 9 de maig en molts pobles es duen a terme processons amb la intenció de beneir els camps i els termes municipals. En algunes localitats, la benedicció es fa pels volts del 3 de maig en el marc de la festa de la Santa Creu i consisteix en l'anada en processó, des de la parròquia fins als pedrons o a les creus (de terme) que marquen els límits del municipi, per tal de fer la benedicció del terme amb aigua amb l'objectiu de protegir tots els contorns, els límits del poble. Moltes d'aquestes creus són engalanades per a l'ocasió amb abundants flors. En altres indrets, com a la catedral de Barcelona, aquest dia el terme es beneeix des de dalt dels terrats de l'església i els campanars.

Festa de la Santa Creu a Barcelona - benedicció del terme municipal des del terrat de la Catedral al matí. Es fa una cerimónia religiosa en llatí consistent en quatre lectures de la Bíblia encarada als quatre punts cardinals. És l'únic dia que el públic pot pujar lliurement a aquest terrat.
Aplec del Castell o de la Santa Creu a La Pobla de Claramunt (Anoia) - festa durant la qual es beneeix el terme des dels quatre punts cardinals per tal de protegir als seus habitants i facilitar bones collites.

El cicle de primes i rotllos a Morella
Pallarés Pascual, Vicent / Saó Edicions