Calendari: Festes de Tardor > Altres festes de desembre

Festa dels Capons a Manresa-Balsareny (el Bages) - el cap de setmana abans de Nadal es fa el lliurament cerimonial dels dotze capons vius de l’alcalde de Manresa al baró de Balsareny, amb motiu d'una promesa feta quan, a final del 1583, una riuada es va emportar la resclosa on s'inicia la sèquia que uneix Balsareny i Manresa, just a sota del castell de Balsareny. La comitiva puja amb carro fins al castell, pica la porta, surt el baró i es lliuren els animals, com a mostra d'agermanament entre ambdues ciutats. Telèfon: 93.872.55.22
Festa de Sant Aloy a L’Alguer (Sardenya) Se celebra el primer cap de setmana de desembre, sempre pels volts de l'1 de desembre, diada del patró Eloi i l’organitza la Confraria de Sant Aloy. Al matí, un cop acabat l’ofici religiós, es fa la passada i benedicció dels cavalls per l’eixample de la ciutat, el barri nou, acompanyats pels abanderats dels Elois i els penons i gonfanons de les diverses entitats alguereses, acompanyats per la banda municipal. En diuen «Benedizione dei Cavalli Festa di Sant'Aloy Alghero».
12 hores de glosa a Felanitx (Migjorn) - se celebra des del 2009 a principis de desembre i és organitzada per l'associació Glosadors de Mallorca. Al matí petita mostra de glosadors vinguts de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià a la plaça de sa Font. Després de dinar, correbars on els glosadors glosen a peu de carrer amb tothom qui vol sumar-s'hi. Al vespre hi ha sopar glosat al Parc Cafè, per tal d’encarar el final de les 12 hores de glosa, a les 23 h. També s'hi solen fer taules rodones, xerrades, presentacions...
Festa de la Mare de Déu de l’Esperança a Figuerola del Camp (l'Alt Camp) - festa votiva que se celebra el cap de setmana proper al 18 de desembre. El dissabte Figuerola del Camp renova el vot de Poble, el qual es va instaurar l’any 1803 en honor a la Verge de l’Esperança per haver-los salvat de la pesta. Telèfon: 977.630.175

Els vots de poble i l’organització popular de la festa
Bertran Luengo, Jordi / Festes.org