Calendari: Festes d'Estiu > Trobades sectorials > Cantades d'havaneres

Trobada de cantaires d’havaneres
Manresa (el Bages)
Cada any, una vegada finalitzada la temporada d'estiu, quasi la meitat dels cantaires d'havaneres catalans es donen cita a Manresa. La trobada serveix per trobar-se, comentar la temporada que acaba i per oferir un concert col·lectiu als milers de persones que hi acudeixen.

Cantada d'Havaneres
Calella, Aj. de Palafrugell (el Baix Empordà)
La Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, una trobada que va néixer amb motiu de la presentació d'un llibre recull d'havaneres l'any 1967, ha esdevingut amb el pas dels anys la manifestació més gran i de més qualitat de totes les que que es fan a Catalunya.

Cantada d’Havaneres i Cançons de Taverna de Castell i Platja d'Aro (el Baix Empordà) - el segon dissabte de juliol. Se celebra des del 1983 i és una de les cantades d'havaneres i cançons de taverna més antigues, reconegudes i multitudinàries de la Costa Brava. Milers d'espectadors s'apleguen cada any a la platja Gran (Cavall Bernat) per escoltar les cançons d'algunes de les formacions més consolidades d'aquests gèneres musicals. És gratuïta, els grups pugen dos cops a l'escenari de forma alternada per cantar quatre peces.
Mostra de l'Havanera Catalana a Palamós (el Baix Empordà) -aquesta prestigiosa cita se celebra sempre el 14 d'agost, vigília de la festa de la Mare de Déu d'Agost. Es caracteritza pel fet que totes les cançons que s’hi interpreten –havaneres i altres temes populars– són en llengua catalana. Se celebra a l’Arbreda, espai batejat com «el palau de l'havanera catalana». Va sorgir l’any 1981, com a herència del Festival de la Cançó Marinera de Palamós impulsat, entre altres, pel reconegut autor Josep Lluís Ortega Monasterio.
Cantada d'Havaneres de Dènia - Des de fa anys l'Auntament de Dénia, mitjançant la Regidoria de Cultura, ve programant una Cantada d'Havaneres amb la finalitat de recuperar i donar a conèixer una forma de 'música popular' que per les seues característiques a hores d'ara es trobava oblidada.
Cantada d'havaneres a Tamariu (el Baix Empordà) - se celebra des del 1996 i té dos trets distintius: es fa un dia al vespre al mes de setembre, essent la darrera que es programa durant la temporada estiuenca als tres nuclis costaners de Palafrugell, i hi participen exclusivament grups locals. Els músics se situen a la terrassa d'un antic salí just davant del mar, mentre que els assistents s'asseuen a la sorra de la platja gran de Tamariu. L'Associació de Veïns i Amics de Tamariu ofereix rom cremat per a tothom. A la tarda, petita fira d'artesans al passeig del Mar.
Cantada d’havaneres a Llafranc, Aj. de Palafrugell (el Baix Empordà) - en plena temporada turística i amb el poble ple d’estiuejants, Llafranc acull, cada any el primer dissabte d'agost i des del 1985, una cantada d'havaneres de petit format. Hi actuen només grups locals de Palafrugell, que acostumen a ser dos dels més coneguts i de llarga trajectòria, Peix Fregit i Port Bo. Els assistents segueixen les evolucions dels cantaires i del músics asseguts a la sorra de la platja i des del Passeig. Es reparteix rom cremat per a tothom.
Cantada d’Havaneres a Calafell (el Baix Penedès) - el primer cap de setmana d'agost. Va néixer l'any 2004 i és la primera "macrocantada" d’havaneres del país: se celebra durant dos dies, divendres i dissabte, i cada dia actuen quatre grups seleccionats per la seva qualitat. Té lloc a la platja, a prop del monument i del pòsit de pescadors, on hi ha un escenari ben guarnit i custodiat pel bot salvavides, els membres del qual són els encarregats de servir el rom cremat per als gairebé 3.000 assistents. Va ser una iniciativa de l'Ajuntament i és la cantada més gran en volum de les comarques tarragonines.
Firamar i Festival d’Havaneres a Sant Pol de Mar (el Maresme) - setmana següent al 15 d’agost. Es compon d’una part ludicofestiva amb la celebració del festival d’havaneres durant el qual es fa un concurs i es presenten havaneres noves, una altra de caire més didàctic, amb tallers i demostracions d’arts de pesca, i una tercera que inclou una fira d’arts, oficis i motius mariners destinada a l'exposició i venda de productes artesanals relacionats amb el mar. Tampoc falten els àpats més típics com la sardinada, els entrepans de seitó o el rom cremat.