NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Focs de Tots Sants


Un dels costums ignis tradicionals de la festa de Tots Sants és deixar encès el foc de la llar tota la nit del 31 d'octubre a l'1 de novembre, amb l'objectiu de que les ànimes dels familiars morts que aquesta nit visiten la casa estiguin calentes i els acompanyi en la seva visita anual. En alguns municipis aquesta nit es fa un foc comunitari en honor als que durant l'any han mort al poble i es deixa cremar tota la nit.


Foc de les ànimes a Pego (la Marina Alta) - s'encén al capvespre de la nit de Tots Sants a la plaça, amb la llenya recollida pels joves del poble.
Foc de Tots Sants a Àreu, Aj. Vallferrera (Pallars) - aquesta nit és costum deixar la llar de foc encesa tota la nit per tal que "les ànimes en pena no vagin a l'Infern".
Foc de Tots Sants a Granyena (la Segarra) - en aquesta localitat es practica el costum de deixar encès el foc de la llar tota la nit de Tots Sants per tal que s'escalfin les ànimes dels morts familiars que visiten la casa avui. També es deixava i servia un plat pels familiars difunts en el sopar que aquesta nit es feia a les cases. El menjar es repartia entre els més necessitats del poble.
Foguera de Tots Sants a Vilanova de Prades (la Conca de Barberà) - Explica Violant i Simorra, que aquesta nit els joves feien una foguera que encenien durant la nit de Tots Sants i servia per torrar castanyes. La festa acabava amb la visita a les bodegues o cellers del poble abans d'anar a rondar les noies. Es un precedent de la festa de la Castanyada actual (que es fa des del 1975).

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org