Ecosistema: Protagonistes > Castells > L'enxaneta

"Enxaneta" és el nom que s'utilitza per designar l'infant, casteller o castellera, que corona una construcció humana, castell o pilar. L'enxaneta puja mica en mica fins l'extrem del castell i, quan és quasi al capdamunt, passa per damunt dels dosos i "fa l'aleta" aixecant el braç. És el moment culminant del castell, el que determina que ja és carregat. Sobre l'origen i significat d'aquesta paraula n'hi ha diverses teories.

"Enxaneta" ve d'"angeleta" (nena que fa d'àngel) - hipòtesi defensada per Joan Brugués. En aquest article explica: "Estava a la Plaça Vella de Terrassa gaudint d’una molt bona actuació de vigília a la Diada dels Minyons. En aquells moments s’alçava el 9de8… Al davant tenia una senyora que va fer un comentari mirant com pujaven les nostres tres nenes enxanetes per coronar el castell: “Que boniques aquestes nenes de dalt; semblen uns angelets pujant al cel!”. Se sap que els xiquets o xiquetes que coronaven les muixerangues valencianes al segle XIX i XX duien un vestit d’angelet.
"Enxaneta" ve d'"atzeneta" (el darrer, el punt més alt) - hipòtesi defensada per Manel Carrera, segons la qual "Enxaneta" és una manera de pronunciar la paraula "Atzeneta" o "Adzaneta" que vol dir "en un extrem", "últim", "darrer", "al confí"... fent referència al fet que l'enxaneta és la persona que és a la punta, a l’extrem més alt, d’un castell. En aquest escrit al seu blog personal explica com va fer aquesta troballa, de manera accidental, al poble d'Atzeneta del Maestrat. Atzeneta es pronuncia "axeneta" en aquestes contrades del nord de Castelló, a cavall entre el País Valencià i Catalunya.
"Enxaneta" ve de "geneta" (la que cavalca) - hipòtesi defensada per Dolors Bramon. Enxaneta deriva de la mateixa arrel que genet. El nom li ve del nom d'un poble amazigh que es caracteritza per tenir molts bons genets. El darrer casteller s'anomena enxaneta perquè "cavalca" com un genet damunt els dosos abans de fer l'aleta. Publicada en l'article " Un arabisme català a reivindicar: l' enjaneta dels castells humans ".
"Enxaneta" ve de "geneta" (animal) - tesi defensada per Jordi Bertran. Enxaneta ve d'aquest mamífer anomenat geneta, "un dels pocs mamífers que no sols puja els arbres amb moltissima velocitat sinó que també els pot baixar ràpidament cap avall, amb una imatge molt propera a la d'un descens casteller un cop realitzada la cada cop menys freqüent figuereta". Publicat a l'article "Parentiu entre els castells i la natura a través de la llengua" aparegut a l'Anuari de la Revista Castells (gener 2016).

L'Esperidió
Diversos autors, / Associació d'Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació