Calendari: Festes de Primavera > Festes de la Santa Creu > Les Creus de Maig

En molts pobles del País Valencià es basteixen creus guarnides amb flors i altres elements vegetals. A la ciutat de València es celebra un concurs de creus fetes de flors naturals i seques.

Les Creus de Maig a Borriana (la Plana Baixa) - quan el calendari s’endinsa en el mes de les flors, Borriana es transforma en un gegantí jardí adornat per les meravelloses creus que elabora cada una de les comissions falleres. L’origen d’esta tradició caldria buscar-lo en un moment en què els fallers, famosos per les ganes d’innovar en les festes, van voler fer una aportació a Borriana i van decidir plantar creus florals el dia 3 de maig, data en què es commemorava la invenció de la creu per a santa Helena. El primer document borrianenc referent a les creus de maig data del dia 1 de maig de 1944. Un mar de monuments i conjunts florals envaeixen, durant el primer cap de setmana de maig, els carrers de la localitat amb un preciós colorit i agradable aroma floral en què el clavell és el gran protagonista. La festa de les Creus de Maig ha estat reconeguda per la Generalitat Valenciana com a festa d’interés turístic provincial per la seua tradició, bellesa i gran atracció turística a la província de Castelló. Telèfon: 964510062
Festa de les Creus de Maig a Mataró (el Maresme) - l'any 2016 les confraries de Mataró van recuperar l'antiga tradició de les Creus de Maig que es feien a la ciutat a l'antigor. Hi havia excursions a la Creu de Terme, es feien petits tabernacles que es passaven pels carrers i es demanava, s'enterraven creus als camps ... Actualment la festa ha intentant mantenir l'essència, però també s'ha transformat en una gran processó infantil amb diferents tabernacles pels carrers del barri de Cerdanyola.