Ecosistema: Cultura popular > Cançoner > Cançons de bressol

La cançó de bressol és un gènere molt especial de composició vocal popular. Provinents de la tradició oral, són cançonetes cantades en veu baixa amb un ritme molt hipnòtic, sovint basat en l'onomatopeia i la repetició, i estan destinades a fer adormir els infants més petits. Les cançons de bressol es canten al mateix temps que es gronxa l'infant que es vol fer adormir, ja sigui als braços del pare o mare o bé movent el bressol on jau la criatura. A Catalunya i al País Valencià, també es coneixen amb el nom de "nanes" i "non-nons", en clara referència al fet de "fer nones", mentre que a les Illes Balears s'utilitza "cançons de bres" i l'expressió "vou-veri-vou", manllevant el nom a una cançó de bressol molt popular. També hi ha qui les anomena "bressoles" o "cançons de gronxar/d'angrusar".

Cançons de bressol
A cada casa
Una de les tasques quotidianes que cada nit han de fer els pares que acaben de tenir una criatura és mirar d’adormir el seu fill o filla. Amb alguns infants no cal, perquè ja s’adormen sols, però a d’altres els costa més conciliar el son. Per això, molts gronxen els seus petits abans d’anar a dormir mentre els canten una cançó de bressol.

Cançons de bressol - dins el projecte "Cançons per als infants", una selecció i edició de Maite Tarragó, il·lustracions de Cristina Font i Veu de Maite Tarragó.
Cançons de bressol dins el projecte Càntut - algunes cançons de bressol, cantades per gent gran de les comarques gironines, com "La son, son", "La mare", "La cançó de les mares"...
El noi de la mare - una de les cançons de bressol més populars i difoses. Aquesta cançó de bressol es recull per primer cop l'any 1866 a "Cansons de la terra: Cants Populars Catalans per Francesc Pelagi Briz. També la inclou Milà i Fontanals al Romancerillo catalán l'any 1882, i la titula com a "Presentes al Niño Jesús" L'any 1871 es va començar a difondre una versió renovada escrita per Jacint Verdaguer, amb el títol de "Lo tam-pa-tan-tam", que ha conviscut i s'ha barrejat amb la més tradicional.
Tornades del cançoner: cançons de bressol - la temàtica d'un nou article de les «Tornades de cançoner» és el món sonor que envolta l'infant, tant en el paper de receptors de les cançons com en el d'emissors. Tot aquest repertori, per més simple i senzill que sembli, és molt interessant i curiós d'estudiar. I més ara, que moltes d'aquestes tonades van imparablement cap a l'oblit.
Música De Bressol per als nens i les nenes - 30 minuts - Cançons de Bressol - cançons de bressol amb subtítols al youtube. Si t’agrada la música, popular, diverteix-te amb vídeos de cançons populars - Sol solet, La castanyera -, animades, alguns karaokes d’aquestes cançons, i alguns vídeos pedagògics, per aprendre moltes coses.
Nanes per fer Nones - En col·laboració amb el grup musical MonMon i la il·lustradora Anna Terricabras, Nanes per fer Nones és un projecte de cançons de bressol per ajudar els pares i mares en les rutines de fer anar a dormir els seus nadons.
Cançó per fer dormir En Pau i na Quar són els protagonistes d'una bonica cançó per fer dormir, tot recordant com s'ho passen de bé entre joguines i flors. "Cançó per fer dormir" forma part del disc Soldemà del grup de floklore menorquí S'Albaida.
Vou-Veri-Vou - cançó de bressol que data de l'any 1887, escrita pel mestre i músic Honorat Noguera i Aulí (1822-1890) i interpretada per la Coral UIB i Maria del Mar Bonet. La seva lletra és molt curta i senzilla, i fa: "Horabaixa post es sol/plorinyava l'infantó;/no ploreu, angelet, no,/ que mumareta no ho vol. / Noninó, noninó,/ una engronsadeta / pes nin petitó."
Vou-veri-vou - video musical d'aquesta cançó de bressol tradicional mallorquina.
Tanca els ulls - cançó del grup Sau. "La lluna surt, arriba la nit / tu ja saps que és l'hora d'anar a dormir. / Així que tanca els ulls, / tanca els ulls, / tanca els ulls, / ningú no pot venir a fer-te mal. /Tu tens tanta por de quedar-te sol, / però ara no, jo estaré amb tu per sempre més. / Així que tanca els ulls, tanca els ulls, / tanca els ulls i dorm."
Cançons de bressol al blog Poesia infantil i juvenil - posts amb informació de llibres, articles, vides i altres recursos dedicats a les cançons de bressol catalans i d'altres indrets del món.
Bressolant, les nostres cançons de bressol - web d'aquesta iniciativa de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València en què es poden trobar moltes cançons de bressol valencianes.

Cançons de bressol
Diversos autors, / Edicions 62