Ecosistema: Cultura popular > Cançoner > Cançoner de Catalunya

Faristol d'Obaga - una mica de música popular i d'arrel. Telèfon: 938550214
Recull de cançons, refranys i dites populars del Baix Empordà - web d'aquest cançoner fet pels alumnes de l'IES La Bisbal d'Empordà amb materials recollits per ells mateixos en base a xarrades i entrevistes amb els seus pares, mares, avis i àvies.
Recull de cançons - Escola d'El Far d'Empordà - aquest és un treball proposat des de l’Àrea de Música i emmarcat dintre el projecte Folklore que s’ha engegat durant el curs 2012-2013 a l’escola El Far d’Empordà. Els tres principals objectius del projecte han estat: 1.Recollir cançons que es cantaven a l’Empordà, trameses sovint de generació en generació, i que recorda la gent més gran. 2.Iniciar-se en la recerca en la cultura popular mitjançant entrevistes pautades amb avis i àvies. 3. Adonar-se que la cultura musical és present arreu i que funciona de forma paral·lela als mitjans de comunicació, als auditoris o a les sales de concerts.
Fonoteca de Música Tradicional Catalana - és un programa de recerca etnomusicològica de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els objectius de la FMTC són la recerca, l’inventari, la conservació de materials de música tradicional i la seva investigació i divulgació. L’any 1990 la FMTC va crear el seu propi segell discogràfic -núm. 115 del Registre d’Empreses Fonogràfiques de la Generalitat de Catalunya - amb l’ànim de difondre una selecció dels materials aplegats acompanyat del seu estudi corresponent.
Càntut, cançons de tradició oral - aquest és un projecte sense afany de lucre que pretén recollir música i cançons apreses oralment per la gent més gran de les comarques gironines. Hi trobareu cançons amoroses, picaresques, religioses, històriques, de bressol, polítiques... aplegades a partir de la feina d'uns 40 col·lectors i de més de 150 cantadors o sonadors.
40 cançons populars catalanes - continguts del llibre publicat amb el mateix nom l'any 1909 a la col·lecció Biblioteca Popular de "L'Avenç". En la presentació s'explica: "publiquem aquest recull de cançons populars creient fer un bé a la literatura musical catalana donant-ne 40 de les més hermoses, acompanyades de la lletra. Les melodies han estat revisades pel jove mestre Jaume Llobera. D'aquesta col·lecció podríem dir-ne «les perles de la cançó popular», perquè hem procurat que s'hi trobin les més inspirades melodies conegudes, escollides entre les moltes variants de cadascuna. Això mateix hem fet amb la lletra, triant la millor entre les publicades des d'en Briz fins ara, fora de les que ja nosaltres teníem recollides."
L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya - l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (1921-1936) s’inicià amb la voluntat de “fer un corpus musical de totes les cançons populars nostres: les que ja són publicades; les moltes que hi ha recollides, emperò romanen inèdites; les que encara ignorem, per mor de que vaguen esquerpes per les nostres contrades, on caldrà sobtar-les” (fragment de la carta de Rafael Patxot a l’Orfeó Català).
Cançons populars i tradicionals a l'escola La publicació que teniu a les mans és una guia per a mestres que ensenyin música a les etapes d’educació infantil i primària. Per això hem volgut donar al recull escrit una orientació més didàctica que erudita. Les cançons han estat adaptades a l’edat dels destinataris i cadascuna porta una indicació de com treballar-la a classe. La informació que acompanya cada cançó és molt sintètica, però alhora pràctica. Pel que fa a la partitura, si bé a la majoria només hi consta la melodia cantàbil (a vegades a dues veus),hi ha unes indicacions tonals que poden facilitar-ne l’acompanyament amb piano o guitarra.

Cançoner de les obretes en nostra lengua materna
Aguiló i Fuster, Marià / Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes Saavedra