Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Elm > La coca de Sant Elm

Sant Elm, en tant que patró dels constructors d’embarcacions, és representat sovint amb un tipus de petit vaixell antic, la “coca”, una mena de nau curta, alta i molt ampla, usada del segle XIII al XV com a embarcació de comerç i de guerra. Els exvots més antics oferts a sant Elm havien tingut forma de coca. Se’n conserva una de fusta al museu marítim de Rotterdam datada de l’any 1450 pertanyent a la parròquia de Calella del Maresme, on hi havia hagut una església dedicada a sant Elm, probablement una de les més antigues de Catalunya. A l’ermita de Sant Simó n’hi ha una reproducció, coneguda per “Coca de Mataró”.

La coca: tot un símbol de Mataró - les coques eren naus medievals usades en el comerç, la càrrega i el transport de mercaderies. Aquestes embarcacions és van desenvolupar al s. X a l’Atlàntic nord i s’introdueixen a la Mediterrània a partir del s. XII. Bona part de la informació que tenim d’aquest període de temps es deu a un exvot que va estar penjat fins els anys 20 a l’ermita de Sant Simó de Mataró i que popularment es coneix com a “la Coca de Mataró”. El valor del model és excepcional ja que és l’única representació tridimensional d’una nau medieval i ha significat un progrés extraordinari en les investigacions sobre el coneixement de la construcció naval en l’edat mitjana.
La coca del Maritime Museum Prins Hendrik de Rotterdam - web del Museu Marítim de Rotterdam on hi ha la Coca original.

Sant Elm i la Coca de Calella
Colomer i Preses, Ignasi Maria / Museu-Arxiu Municipal de Calella