NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 19 de març de 2024 | Josep    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Esparriots dels balls de Carnaval



 

Els esparriots de Carnaval són una tipologia especial d'esparriots. Es tracta de personatges festius que animen i posen ordre durant els balls de carrer (comparses, ball de confits, gitanes...) que tenen lloc durant els dies de Carnaval. Porten una vestimenta estrafolària i en algunes poblacions, una gran xeringa amb la que ruixen als espectadors. La seva funció és excitar als participants dels balls contagiant-los l'esperit festiu, burlesc i transgressor, i al mateix temps, delimiten l'espai festiu posant ordre entre el públic perquè els balls es puguin desenvolupar. En d'altres llocs era l'encarregat d'organitzar la festa, s'anomenava Pare o Abat dels Boigs i anava amb la seva mitra, carregat de borrombes i amb el seu espasot de fusta (Penedès, Camp de Tarragona i Baix Llobregat).


il·lustració de la notícia
 Els Bòbuls i les Margaridasses
Sant Vicenç de Montalt (el Maresme)
Empaiten a la gent, entren a les cases i cometen tot tipus d'entremaliadures per assegurar el desordre carnavalesc: són els Bòbuls i les Margaridasses, uns misteriosos i singulars personatges, únics a Catalunya, i propis de Sant Vicenç de Montalt.


il·lustració de la notícia
 La Xeringa
Montblanc (la Conca de Barberà)
Durant el breu període d'excepcionalitat que marquen dos coets voladors, les injeccions d'aigua sortides d'unes grans xeringues tenen llicència per mullar a tots els que, en aquell moment, són dins els contorns de la plaça Major de Montblanc. És la tradicional Xeringa de Carnaval.


En Vidalot de Vilanova i la Geltrú - antigament, lluny de la massificació actual, el Vidalot sortejava les parelles de manera arbitrària i capriciosa, creuant-les per aconseguir els resultats més esperpèntics i fins i tot amb un punt "de mala sombra". Els comparsers del Vidalot duen espolsadors o picamatalassos alhora que, en aquesta ocasió, llencen a qui s'ho miren ordi i moresc.
La Xeringa de Montblac (la Conca de Barberà) - també conegut amb el nom de La Xeringa. Es celebra el 3er dia de Carnaval. Grups de persones disfressades recorren el centre de la vila amb màquines d'ensulfatar i grans xeringues plenes d'aigua i tenen llicència per ruixar a tothom. Al crit d'"Aigua!" s'organitza un autèntica batalla lúdica entre els dels balcons i els disfressats.
Janot de Castelló d'Empúries (l'Alt Empordà) - a Castelló d’Empúries és tradicional el Ball dels Confits, un alegre ball en parelles, que acaba a la platja, i que va acompanyat per un esparriot anomenat Janot, que duu una túnica blava cosida de petxines i de closques d'altres moluscs, una cucurulla al cap i una gran xeringa amb la qual va ruixant a la gent que se li posa davant.
Doctor Mistela a Tarragona (el Tarragonès) - Diumenge a la tarda, el Doctor Mistela vola sobre la plaça de l'Ajuntament amb la seva monumental xeringa per intentar salvar el Carnestoltes en l'inici de la seva agonia.
L'esparriot de Gavà (el Baix Llobregat) - El personatge que dirigeix el cercavila de la Tornaboda és l’esparriot. Es tracta d'un personatge que vetlla per l'ordre en tots els actes. Vesteix una llarga túnica blanca plena de picarols i esquelles que fan sonar tot caminant, i una escombra com a única arma.
Pere Garra a Prats de Molló (el Vallespir) - a l'esparriot de Carnestoltes l'anomenen Pere Garra i va embolicat amb xarxes de pescar.
Esquellotaires de Begues (el Baix Llobregat) - els esparriots de Begues, com que van carregats d’esquelles i de picarols, són qualificats d’esquellotaires. El terme esparriot, en ús fins a la darreria del segle passat, a Gavà i Viladecans no és conegut. Com a distintiu d’autoritat duen una grossa espasa de fusta amb un clau a la punxa. A les cases on van a fer ballar els novençans, un cop els han fet almoina, a tall de rebut fan una creu, amb el clau de la punta de l’espasa, a una de les bigues del trespol del baluard.”
Estufador de Carnaval - mena de xeringueta de canya amb què els xiquets, bufant, tiraven aigua a la gent, principalment en temps de Carnaval.

Enviar articleEnviar enllaç



llegir
Vilanova i la Geltrú i el seu gran Carnaval
García i Soler, Xavier / Pòrtic
Obra que presenta molts anys d'esforç i treball i que presenta la Història ...

El retorn dels bòbuls i les margaridasses
Diversos autors, / Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt
Llibre que ens narra la història de dos petits santvicentins, el Teo i ...

llegir
Els arlequins de Canillo: la policia del Carnaval
Burgos Mateu, Rosa / festes.org
De persones disfressades d’arlequí durant els dies de carnaval se’n poden ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org