Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Enterrament de la Sardina

Amb el nom d'Enterrament de la Sardina s'hi agrupen, avui, un conjunt de pràctiques festives ben diverses. El nom ve d'un antiquíssim costum popular -d'origen i significat misteriós- que tenia lloc el darrer dia de la festa, el Dimecres de Cendra. Aquest dia es feia una sortida al camp per menjar alguna cosa i s'executava el ritus de la jornada: enterrar una sardina o arengada. Hom simulava que la sardina era l'estat, magre i prim, en què havia quedat el membre sexual del Carnestoltes després dels excessos carnals dels dies de Carnaval. En alguns indrets, com a Barcelona, la sardina es vestia amb faldilles i de forma grotesca per a l'ocasió i es portava penjada amb un fil d'una llarga canya. Després de dinar, mitjançant una cerimònia grotesca, es feia un forat a terra i s'enterrava la sardina, recoberta amb un plat o cassola de terrissa en un lloc assenyalat, de manera que es pogués trobar l'any següent. En alguns pobles, una vegada soterrada la sardina, es ballava una dansa rodona al seu voltant.

Enterrament de la sardina a Figueres (l'Alt Empordà) - “Un estraordinario gentío salió al campo el miercoles de ceniza para celebrar el entierro de la sardina, viéndose despues à la caida de la tarde muy concurrido el Paseo Viejo à medida que iban llegando los que habian salido afuera. Por la noche entraron à la luz de algunas hachas los individuos de la sociedad «La Broma» que venian de enterrar el Carnaval, haciendo una pasada que, segun tenemos entendido, termino à altas horas de la noche. El jueves por la noche volvieron à recórrer dichos sujetos las calles de nuestra ciudad, llevando un pendon en el que se leia que buscaban lo que habian perdido.” Revista El Ampurdanés, 11/2/1883
Enterro de la sardina a Torroja (l'Hospitalet de Llobregat) - l'enterrament de la sardina, antigament era una sortida al camp que tenia lloc el dimecres de Cendra a Barcelona. La gent portava els nens i nenes a Montjuïc, a les Planes i a altres llocs a enterrar la sardina. A la Torrassa, també es participava d'aquesta festa. Aquest dia, les mares portaven els seus fills i a altres nens veïns del carrer, a enterrar la sardina. Es duia lligada a una canya amb una bona llaçada i anàvem a la Font dels Ocellets o be baixàvem a Santa Eulalia on hi passava un canal anomenat “Canal de la Infanta”
Enterrament de la sardina a Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà) - es tracta d'una cercavila festiva que tanca els actes de la festa de Carnaval en aquest municipi i en què hi participen totes les colles de Carnaval vestides de dol que té per objectiu cremar el ninot Carnestoltes i enterrar la sardina. Hi apareix una gran sardina feta de roba i una comparsa anomenada Pacarus, uns personatges vestits de negre i amb un corbatí del qual pengen dues arengades. Porten una mena de fanal gegant, anomenat Bomba, que està il·luminat i que servia per anar a buscar els músics.
Enterrament de la Sardina a Menorca - fins arribar la Guerra de 1936-39, el Dimecres de Cendra se celebrava l’Enterrament de la Sardina, paròdia que criticava el poder polític i sobretot l’eclesiàstic.