Ecosistema: Cultura popular > Cultura marítima > Els ex-vots mariners

Objectes oferts a títol personal per navegants, pescadors i mariners a les divinitats com a testimoni de la superació d’una situació adversa a la mar: una tempesta, un huracà, un xoc entre embarcacions, un incendi, un enfrontament naval amb pirates o un combat per qüestions polítiques. Els més freqüents són els quadres pintats en què es plasma la situació adversa viscuda i les maquetes (reproduccions a escala) de vaixells.

Exvots mariners, veritables mostres de cultura popular - Aquests eren ofrenes fetes pels pescadors o el mariners beneficiats del “miracle” al sant o a la verge al qual retien devoció en compliment de la promesa feta, normalment relacionada amb la seva intercessió davant d´un tràngol, d´un temporal o bé d´un naufragi. Els navegants quan es trobaven de sobte amb un tràngol inesperat feien la prometença d´oferir un exvot al sant o mare de déu venerada per ells si sortien sans i estalvis d´aquella situació compromesa.
Exvots mariners del Museu Marítim - el Museu posseeix una important col·lecció d’exvots mariners en forma de petites taules pintades, o bé de models de vaixells dels segles XVIII, XIX i XX. Provenen d’ermites situades al llarg de la costa catalana que eren dedicades a sants i verges, i constitueixen una font d’informació documental de primera mà sobre la vida i els treballs de mariners i pescadors. També sobre els mitjans emprats per aquests, especialment dels grans vaixells i les petites embarcacions que durant segles foren presents als nostres ports i avui han desaparegut. Sovint són l’única imatge coetània que ha arribat als nostres dies, per això cal destacar el seu valor històric, malgrat no presentar una execució acurada ni gran fidelitat respecte de les característiques formals dels vaixells.

La vida marítima a la mediterrània medieval. Fonts històriques i literàries
Diversos autors, / Publicacions de l'Abadia de Montserrat