NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   
Ecosistema: Protagonistes > Balls i danses > El Galop/Toquen a Córrer


No és pròpiament un ball amb una coreografia ben definida sinó més aviat un conjunt d’evolucions dansades, airoses i esbojarrades, d’una colla de persones anònimes que s’agafen i abracen en fileres. Un ball molt alegre i animat, una cursa dansada, una cursa saltada… al qual tothom s’hi entrega corrent i saltant, amb ganes de barrejar-se. El Ball de Córrer era usual a la part de l'Alt Maresme i Baixa Selva. El ball és anomenat “toquen a córrer” a Arenys de Mar, Canet de Mar, Sant Pol de Mar, Calella, Malgrat de Mar, Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar… També és conegut a l’Empordà, documentat a Figueres, l’Armentera, Cadaqués, Roses, Sant Pere Pescador, Castelló d’Empúries, l’Escala, i fins a Girona. A Palamós és conegut per “la borra” i a Llafranc per “la corra”.


il·lustració de la notícia
 Toquen a córrer
Diferents poblacions de la costa
Conegut en moltes poblacions costaneres del nord de Catalunya, el Toquen a Córrer és una mena de cursa dansada, molt alegre i animada, en què gent de totes les edats es barreja, s'agafa, s'abraça i es posa a córrer, saltant amb eufòria.


Toquen a Córrer de Lloret de Mar (la Selva) - video del Toquen a Córrer de Lloret de Mar, que se celebra el 24 de juliol, en el marc de la Festa Major.
La Corra de Llafranc Aj. Palafrugell (el Baix Empordà) A Llafranc és conegut per "toca-la corre" o “la corra”, es ballava per la Festa Major de Santa Rosa, el 30 d'agost, a la plaça del Promontori. En files de sis o vuit persones, la gent del poble evolucionava rodant a un ritme cada vegada més ràpid i alegre. Malgrat que els balladors s'agafaven ben fort, la roda humana anava agafant velocitat i sempre hi havia algú dels extrems que sortia disparat.
Toquen a córrer de Blanes (la Selva) - el toquen a córrer se celebra a Blanes, el 26 de juliol, en el marc de la Festa Major i com a complement del Ball de les Morratxes.
Toquen a Córrer de Tossa (la Selva) - vídeo a youtube del toquen a córrer de Tossa de Mar que se celebra el dia 2 de juliol, en el marc de la Festa de la Mare de Déu dels Socors, epíleg de les festes de Sant Pere.
Toquen a córrer a l'Aplec de Sant Grau de Tossa de Mar (la Selva) - aplec a l'ermita que hi ha situada en un mirador sobre la Costa Brava. Al migdia s'hi oficia una missa, i després es ballen dos sardanes i el tradicional Toquen a Córrer. S'hi organitza un esmorzar popular. És tradicional anar-hi a menjar arròs i menjar-hi costelles de xai en petits grups al voltant del santuari. Es sorteja un xai viu. Aquest dia és quan es canten uns goigs del XVII (1696). L'ermita s'ubica en un entorn privilegiat, el massís de l'Ardenya, i és un mirador de la Costa Brava. També està envoltada de llegendes, una de les quals la relaciona amb la mare de Jaume I el Conqueridor.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org