Ecosistema: Protagonistes > Balls i danses > Balls de vaixells

Aquest tipus de ball simula un combat naval entre dos estols d'embarcacions. Els balladors porten un vaixell penjat a mig cos (a mode de cavallet, subjectat per unes corretges) i algun tipus d'artefacte pirotècnic que fan esclatar per remarcar cada xoc entre els dos bàndols. En la nostra tradició cultural, els vaixells segueixen antics models de nau de guerra, com galeres o bergantins, amb diferents pals i veles, i l'enfrontament és entre un estol de naus cristianes i un de musulmanes o bé entre dos bàndols de corsaris.

Ball de galeres
Reus (el Baix Camp)
El Ball de Galeres de Reus és un ball singular dins el panorama festiu català. Es tracta d'un ball del seguici festiu de la ciutat que simula un enfrontament naval entre quatre naus cristianes i quatre naus musulmanes en què els balladors duen una embarcació penjada al cos i una arma de foc que disparen a l'aire.

Ball de Bergantins de Falset (el Priorat) - es troba documentat l’aparició d’un ball de “bergantins” procedent de Falset en les festes en honor a Sant Bernat Calbó de Reus l’any 1733.
Ball de Cristòfor Colom de Reus (el Baix Camp) - segons Joan Amades, en el ball parlat de Colom o d´Isabel la Catòlica, que figurava diversos episodis del viatge de Colom, "el viatge del gran navegant a descobrir món el figuraven tres subjectes que portaven al damunt tres vaixells de cartró, semblants als del ball de galeres".
Ball de galeres a Ós de Balaguer (la Noguera) - segons Joan Amades: "Fa la seva festa major el poble d´Os de Balaguer [El 29 de setembre]. Antigament hi havia donat molt de color una representació de teatre de plaça. Feien el ball de les galeres, que, com tenim dit, tractava de figurar la batalla de Lepant, amb la intervenció de nombroses galeres de cartró, que duien al damunt alguns dels dansaires; simulaven les esquadres de la Lliga Santa i del Gran Turc. En la facècia intervenien molts actuants, que recitaven llargs parlaments i disparaven moltes pistoles i armes de pedra i de pistó, pròpies d´aquells temps".