Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Cap d'Any i Ninou > Bany de Cap d'Any

En moltes poblacions costaneres es dóna la benvinguda a l’any nou amb un bany col·lectiu al mar. També conegut per "Primer bany de l'any", "Banyada dels Valents" o "Bany de Sant Silvestre", aquesta remullada ritual se celebra l’1 de gener al migdia (l’endemà dels excessos de cap d’any), sol estar organitzada per clubs i associacions de natació, hi participen centenars de valents –alguns d’ells disfressats– i conclou amb una bona beguda calenta, brou o xocolata desfeta. Aquest bany fora de temps –es fa en un moment en què l’aigua és molt freda (pot arribar als 12-14 graus)– pot inserir-se dins les anomenades “llibertats de desembre”, un conjunt d’activitats en les quals s’inverteix el funcionament normal del món. El primer es va celebrar a Mataró l'any 1986 i en l’actualitat també es fa a Arenys de Mar, Badalona, Barcelona, Cadaqués, Cambrils, Mont-Roig del Camp, Lloret de Mar, Palamós, Pineda de Mar, Premià de Mar, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Sitges, Tarragona, Torredembarra, Vilanova i la Geltrú… i també en alguns municipis de les Illes Balears.

Primer bany de l’any a Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà) - La primera edició es va celebrar l’any 1997 per iniciativa d’un grup d’amics que s’ho va prendre com un repte per posar a prova la seva valentia. Se celebra a la Platja de Sant Feliu al migdia, hi participen molts ganxons però també gent vinguda d’altres pobles i se serveix xocolata calenta, coca i un brou calent a tots els participants, alguns dels quals van disfressats. A uns cinquanta metres de la platja hi ha una boia amb un elements nadalenc que els més nedadors han d’anar a tocar. S’organitza des del Centre Excursionista Montclar i el Club Aquàtic Xaloc amb el suport de l’Ajuntament.
Primer bany de l'any a Torredembarra (el Tarragonès) - centenars de torrencs donen la benvinguda al nou any amb el primer bany de l’any a la platja de Baix a Mar. Primer es fa un escalfament i, a les dotze en punt, els banyistes corren mar endins per «gaudir» de les fredes aigües de la Mediterrània. Per recuperar forces i escalfar-se el cos, l’acte finalitza amb coca i xocolata calenta per a tothom.
Primer bany de l'any a Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - se celebra l'1 de gener a la una del migdia a la platja de la República, des de l'any 2004. Molts dels participants van disfressats, es canta una cançó pròpia i als valents que se submergeixen completament se'ls recompensa amb una corona de llorer.
Primer bany de l'any a Badalona (el Barcelonès) - organitzada pel Club Natació Bétulo.
Primer bany de l'any a Barcelona (el Barcelonès) - l'1 de gener, a les 12h del migdia i a la platja de Sant Sebastià, se celebra el primer bany de l’any. És organitzat pel Club Natació Atlètic Barceloneta des de l'any 1996-1997. Els banyistes més atrevits -que no s'espanten pel fred- corren cap al mar per espolsar-se les restes de l'any que se'n va i donar la benvinguda al nou.
Primer bany de l'any a Cadaqués (l'Alt Empordà) - primer bany de l'any a la platja del Llané, després dels excessos de la nit de cap d'any. Els més valents es preparen per submergir-se dins l'aigua freda..
Banyada dels Valents a Pineda de Mar (el Maresme) - Pineda celebra l’arribada del nou any a la Plaça de Catalunya, amb una revetlla pública que inclou les dotze campanades i ball. L’endemà a les 12 del migdia té lloc el primer bany de l’any a la platja dels Pescadors, acte que se celebra des del 2006. Un cop a fora, els que s’han banyat es recuperen amb una mica de brou calent.
Primer bany de l'any a Menorca - un grup de nedadors saluda l'any nou amb una capbussada a Binibèquer, i un altre travessa la badia del port de Fornells el darrer dia de l'any.
Primera banyada de l'any a Mataró (el Maresme) - Mataró va ser el primer poble de Catalunya que va celebrar un bany col·lectiu al mar per celebrar l'any nou, el 1986. En l'actualitat, ho organitza el Centre Natació Mataró i se celebra a la platja del Varador sobre les 12 del migdia del dia 1 de gener. Hi participen unes 300-400 persones que després de banyar-se poden entrar en calor tot prenent una tassa de xocolata desfeta. La cita sempre compta amb la participació d'alguna personalitat il·lustre.
Primer bany de l'any a Roses (l'Alt Empordà) - l'1 de gener al migdia es fa el primer bany de l’any a la platja Nova de Roses. la capbussada és organitzada per un grup de veïnes del municipi i és seguida amb molta atenció per un nombrós públic.