Calendari: Festes d'Hivern > Festes dels Reis d'Orient > La Casca i altres dolços de Reis

La casca de Reis al País Valencià - el precedent del tortell del dia de Reis en terres valencianes.
La Casca de Reis - la casca és un dolç genuinament valencià i de sempre ha estat una tradició regalar-lo als xiquets, sobre tots els padrins als fillols i les filloles. De tota manera, ha vingut essent substituït pel “tortell”, un dolç d’origen francés i que va entrar a les nostres terres com no, després de la batalla d’Almansa i el Felip V.
Casca de Reis a València (l'Horta) - la casca és un dolç genuïnament valencià que té una cançó associada: «Senyor rei, ja estic ací/porte’m casques per a mi./Les garrofes i la palla/per al seu rossí.» Quasi una cinquantena d’establiments de la ciutat de València venen aquest dolç nadalenc que porten els padrins (o els mateixos Reis d’Orient) als fillols i als xiquets de les cases valencianes.
Coques de confits o dels Reis a Menorca - A Menorca, la nit de Reis no és típic el clàssic tortell, sinó les coques de confits o coques dels Reis, que es posaven a la taula parada que antany posaven a moltes cases, amb l’ajuda dels petits de la casa, per als Reis d’Orient. Allà no mancaven el pa, la sobrassada, la carn-i-xulla, el cuixot, el formatge i les coques dels Reis, a més d’aigua per als camells.