Ecosistema: Cultura popular > Creences i religiositat popular > Els ex-vots pintats

Quadres o petits retaulons de fusta en els que hi ha pintada una escena que descriu una intervenció miraculosa d'una divinitat (marededéu, crist o sant). També són coneguts per "miracles", perquè aquests quadres es penjaven a l'església o ermita del sant per deixar constància del miracle i donar testimoni dels poders de la divinitat.

Exvots pintats del Santuari del Miracle (el Solsonès) - més enllà de les creences dels seus autors, els exvots ens mostren els patiments d'uns pobles allunyats de les grans ciutats. La Guerra de Successió de 1714, els bandolers, les guerres del francès o els carlins van sacsejar a una població que tan sols trobava consol en la religió. Durant anys podien veure aquestes obres al Monestir del Miracle. Era un veritable resum de la pretesa religiositat popular catalana dels darrers quatre-cents anys.
Els ex-vots pintats - l'exvot pintat o retauló és una expressió artística tan humil que no ha tingut cabuda als museus. Tant sols ens comptats museus folklòrics, etnològics o locals en podem trobar un petit fons. Però el retauló no deixa de ser una mena d'art naïf que expressa i escenifica els sentiments i les angoixes de la nostra societat.
Museu de retaulons pintats al monestir de Sant Ramón Nonat - al santuari de Sant Ramón Nonat, a la Segarra hi ha un museu de retaulons pintats.

Els quadres d'ex-vots de la parròquia de Santa Maria d'Andratx (Mallorca)
Vicenç i Batle, Antoni / Ajuntament d'Andratx