Calendari: Festes d'Estiu > Festes de principis de juliol > Aplecs i diades

Aplec de Montgarri (la Vall d'Aran) - es celebra el dia 2 de juliol i és una manifestació de religiositat popular envers la Mare de Déu. Antigament eren milers els qui hi pujaven, pagesos i pastors, gent del costat català i del costat francès. Els pastors francesos havien de portar, com a tribut de pasturatge, el formatge que es repartia, mentre que el pa i el vi ha estat cosa dels pobles de Gessa, Bagergue, Salardú, Unha i Tredòs que cada un portava una càrrega de cada cosa. Després de l'ofici es fa la processó, fins al lloc on va trobar-se la imatge, i a continuació es fa el repartiment dels aliments beneïts, pa, vi i formatge, entre tots els assistents, és la caritat. En temps llunyans el vi es repartia en copes de plata de la vaixella que tenia la Mare de Déu. Antigament es ballaven danses especials, invocant l'ajut de la Mare de Déu per als homes, pobles i ramats. La majoria d'aquestes danses muntanyenques, d'estil senzill, s'executaven durant la romeria. Algunes d'aquestes cançons i danses parlen de forces naturals, rituals sagrats, fades o bruixes, homenets dansarins o fosca de la nit, com volent protegir-se, amb el ball i la intercessió a la Verge, de tot aquest ventall d'enemics o perills de què es creien envoltats.
Aplec al Santuari de la Mare de Déu de Montgrony, Castellar de n'Hug (el Ripollès) - aplec tradicional que els habitants de Castellar de n'Hug fan des de de temps immemorials cada 11 de juliol. El santuari de la Mare de Déu de Montgrony o de Maria de Mogrony està situat sota una cinglera i alberga una imatge d’una marededéu bruna. La llegenda explica que la imatge fou trobada per dos bous en una font situada aprop del santuari, que s’anomena popularment font de la Mare de Déu o de la Llet, perquè l’aigua de la qual fa revenir la llet a les dones que crien. Antigament a la font hi havia una imatge femenina i l’aigua sortia per un dels pits (l’escultura fou treta per un bisbe que no ho veia bé). Es puja a peu o en cotxe, esmorzar popular, es visita la font de la mare de déu, missa i dinar.
Aplec de Mare de Déu del Puig de França a Ogassa (el Ripollès) - se celebra pels volts de l'11 de juliol. La llegenda explica que la imatge de la Mare de Déu, que avui és en un museu de Vic, la portaren uns pelegrins francesos que la tenien per nord i guia, i que quan varen arribar a Ogassa la imatge es volgué quedar. S'invocava per guardar de llamps i pedregades. Avui es fa un aplec a l'església de Sant Martí d'Ogassa, al peu de la Serra Cavallera, on se celebra una missa i després es ballen diversos balls populars, d'entre els que destaca el "ball de la franceseta", dedicat a la Mare de Déu.
Aplec a la Mare de Déu de les Ares a l'Alt Àneu (el Pallars Sobirà) - se celebra el 7 de juliol. La imatge de la Mare de Déu de les Ares o de la Bonaigua va ser trobada sota una capa de neu. Es diu que va baixar del cel amb la neu al coll de la Bonaigua. És la protectora dels caminants que passen pel santuari i el coll. L'aplec compta amb força concurrència de persones de la comarca.
Aplec a l'ermita de Sant Fermí de Flaçà (el Gironès) - se celebra pels volts del 7 de juliol, diada de sant Fermí, a l'ermita que aquest sant té a Flaçà. L’ermita es va construir durant la segona meitat del segle XVI, tal com indica la data de 1579 que es troba a la llinda de la porta d’entrada. Aquesta ermita va albergar les relíquies de Sant Fermí durant cent cinquanta anys. El 1678, el pare franciscà Pere Pau Gomeras va anar a buscar expressament les relíquies del Sant a Pamplona, les va dipositar a l’ermita i es quedaren en aquest indret fins que el maig de 1827 foren robades juntament amb altres objectes.