Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Florida > Cant de salers

Els salers són els joves que el dia de Pasqua surten a cantar cançons de tradició oral -les sales o cançons de panades- pels carrers i les cases de la població esperant rebre a canvi panades, ous i diners. Es tracta d'un costum festiu propi de l'illa de Mallorca, equivalent a les caramelles de Catalunya i Eivissa i al Deixem lo dol de Menorca. Té lloc el diumenge després de la processó de l'Entrada, al matí de Pasqua, o bé el dilluns següent. Tot el que es recull serveix per a celebrar posteriorment un àpat col·lectiu i un ball (el Ball de Salers) el dia de l'Àngel.

Ball dels salers a Calonge, Aj. Santanyí (Mallorca) - ball a la plaça d'aquest llogarret de Santanyí, organitzat pels salers el diumenge després de Pasqua. Aquest dia és costum menjar els "rotllets", un dolç exclusiu d'aquest dia amb molta canyella, ametlla i llimona.
Els salers de Son Macià, Aj. Manacor (Mallorca) - els salers surten acompanyats de guitarres, guitarrons i flautes i van per les cases cantant cançons. Van precedits per una bandera.
Els Salers de Felanitx (Mallorca) - tradició recuperada l'any 1978, i en total vigència actualment. Els Salers són un grup de joves que, vestits amb camisa blanca i texans, surten als carrers del poble a cantar i ballar, durant el dia de Pasqua (finalitzada la processó de l’Encontrada). Amb el cant dels seus versos, acompanyats de guitarres; flautes i guitarrons, conviden a la gent al “ball dels salers” i demanen les darreres viandes de Pasqua (panades i robiols). Finalitzat el recorregut pel poble, es puja al Puig de Sant Salvador. Originàriament els Salers es formaven a l’entorn dels quintos del poble. Joves que cantaven i convidaven a sortir a les al·lotes del poble, anant casa per casa.
Els Salers de Montuïri (Mallorca) La població de Montuïri ha tingut present el cant de les panades a la Pasqua. La banda era l'encarregada de fer l'itinerari de capta, acompanyada dels cantaires que s'hi afegien. Eren els músics els que es repartien les panades el dimarts posterior a Pasqua, durant el pancaritat al Puig. Ara, el cor Mont-Lliri fa uns anys que torna a fer la capta dins el poble, acompanyat de dues o tres guitarres, visitant diferents cases del centre. Són les persones grans que més agraeixen la visita, i canten una variant pràcticament idèntica a la de Sant Joan. Tenen partitura pròpia, amb alguns acords d'acompanyament, i tenen les lletres com a pròpies de Montuïri. Honorat Moll recorda que, d'alguna manera, sempre han estat presents. Tots assenyalen que al manco en acabar l'ofici de Pasqua la banda interpreta la tonada de la cançó, aquesta cantada després en públic el dilluns.
Salers a Campanet (Mallorca) - en aquesta població diuen al cantar panades "cantar els goigs" i "goiers" als cantadors. Cantaven unes cançons que recordaven els misteris de goig i fan referència a la Mare de Déu. Tenen vàries tonades, algunes amb lletres molt llargues que remeten a goigs de caire narratiu, i semblen tenir relació amb escenificacions de teatre religiós.
El cant de Salers i Quintos a la Mallorca contemporània - web que recull la tesi doctoral de Bàrbara Duran Bordoy a partir d'un treball de camp realitzat entre 2008 i 2018. Amb informació sobre el Cant de Salers, cançons de panades o Deixem lo dol en diferents poblacions mallorquines.

Enviar articleEnviar enllaç

Voleu sales? Pervivència i recuperació del cant de salers i quintos al Llevant, Migjorn i Pla de Mallorca
Duran Bordoy, Bàrbara / Lleonard Muntaner, Editor
La música de tradició oral esdevé ara una música difusa, que percebem amenaçada ...