Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Rodada de falles

Durant la nit de Sant Joan, a Andorra és costum de fer giravoltar unes falles enceses que han estat creades per a l'ocasió per tal que dibuixin unes grans rodes de foc durant la nit. El costum també el trobem en algunes enceses d'Eth Aro d'Occitània (tant a la Vall d'Aran com a la part nord del Pirineu), així com en algunes baixades de falles de Catalunya.

Les Falles
Totes les parròquies (Andorra)
Andorra celebra la revetlla de Sant Joan fent giravoltar unes falles enceses amb el foc sagrat del Canigó. Any rere any, els pobles de totes les parròquies es veuen envaïts per unes boles de foc que giravolten sense aturador i que anuncien l’arribada de la festa nacional dels Països Catalans.

Falles i fallaires d'Andorra - Les falles són una tradició que se celebra a diverses contrades dels Pirineus. Des del mes de desembre de l’any 2015, formen part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Una vegada enceses, les falles s’agiten i es fan giravoltar vertiginosament fins al punt que generen grans rodes de foc d’una plasticitat i un atractiu gairebé hipnòtic. El 1987, una colla de joves d’Andorra la Vella va recuperar aquesta tradició ancestral perduda a mitjans del segle passat. Avui dia, la cremada de les falles es pot veure durant la Nit de Sant Joan, el 23 de juny, a Andorra la Vella, Encamp, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, així com durant la Nit de Sant Pere, el 28 de juny, a Ordino.
Les Falles d'Andorra - portal web de la cremada de falles d'Andorra que agrupa les cinc festes que se celebren al Principat d'Andorra: Andorra la Vella, Sant Julià, Escaldes, Encamp i Ordino. S'hi pot trobar la història i els elements de la festa al país dels Pirineus. Telèfon: +376345125
Associació de fallaires d'Andorra la Vella - som una associació creada l’any 2013 que representa totes les persones que vetllen i fan possible la festa de la Cremada de falles de Sant Joan d’Andorra la Vella, que se celebra cada 23 de juny al Centre Històric d'Andorra la Vella. El seu objectiu és el d'ensenyar, divulgar i preservar la tradició.
Cremada de falles a Encamp (Andorra) - també coneguda per Festa del Poble d'Encamp. Se celebra pels volts del 23 de juny aprofitant la festivitat de Sant Joan, tot i que en un primer moment es celebrava el darrer cap de setmana del mes de juny.
Falles de Sant Joan a Sant Julià de Lòria (Andorra) - organitzada pels Fallaires de Sant Julià de Lòria, associació que promou la preservació de la tradició de les Falles de Sant Joan. S'encenen amb la Flama del Canigó, es fan dues cercaviles, una foguera i inclou els ball dels fallaires lauderians.
Revetlla de Sant Joan a Escaldes-Engordany (Andorra) - divendres abans, es fa una exhibició de falles tradicionals a la plaça Coprínceps on també té lloc el Bateig del foc amb un assaig general. El 23 de juny la Flama del Canigó arriba a Casa de la Vall, és rebuda pel pubillatge i els trabucaires, i serveix per encendre les Falles i la foguera. A partir de les onze de la nit, pels carrers de la parròquia es poden veure els petits fallaires de colors i la cremada oficial de les falles, a càrrec dels fallaires de la parròquia (Sortida: Plaça Santa Anna, Av. Carlemany, Passatge de l'Arnaldeta de Caboet, Av. de les Nacions Unides). Un cop arribats davant de la foguera, el pubillatge llegeix el manifest i per acabar mini fallaires i Fallaires ballen al tomb de la foguera per després procedir a la seva encesa, perquè el que és vell cremi i el bo pugui entrar!
Falles i ball de bruixes a Ordino (Andorra) - Ordino, com qualsevol altre poble del Pirineu, cremava les seves falles per celebrar el solstici d’estiu amb foc. Abans que es declaressin Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i els pobles s’omplissin de curiosos, a la festa hi participava tothom. Proposar-la per Sant Pere, la vigília de la festa parroquial, va ser un encert, per l’afluència de públic i perquè Sant Joan no és una festa arrelada aquí. La plaça Major va ser l’escenari de la primera encesa a càrrec d’un grup de quinze fallaires que s’estrenaven. La música i el ball no podien faltar en una celebració com aquesta, i l’Esbart Valls del Nord va interpretar el Ball de Bruixes a la plaça Prat de Call, una coreografia que es va estrenar a l’espectacle Aparences. La novetat no va impedir la celebració dels actes habituals de Sant Pere, com la costellada, el ball i la missa al Serrat.

Roda el foc. 30 anys de Falles a Andorra la Vella
Roig Loscertales, Albert / Pagès Editors S.L