Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Verema > Festes de la pansa

Festa de la Pansa de Montitxelvo (la Vall d'Albaida) Des de 2013, l’Ajuntament de Montitxelvo organitza la Festa de la Pansa durant l’últim cap de setmana d’agost. L’objectiu principal és recuperar una tradició pròpia del poble, lligada al cultiu de la vinya (principalment de raïm de Moscatell) i que va ser peça fonamental de l’economia i treball local en el passat. Esta tradició estava pràcticament oblidada, però gràcies a l’esforç per part de l’Ajuntament i associacions locals, unit a la implicació dels veïns del poble, s’ha pogut recuperar, sent un èxit total d’assistència i participació, fomentant la cultura i turisme local. La Festa de la Pansa, a més, aglutina en un cap de setmana un conjunt d’activitats i actuacions lligades a la cultura valenciana que giren al voltant de l’activitat principal: l’escaldà de la pansa. Mitjançant aquestes activitats culturals es vol recuperar, revitalitzar i difondre el patrimoni natural, històric, etnològic i cultural local, així com fomentar el turisme i economia local. Telèfon: 96 289 70 00
Escaldà de la Pansa a Rótova (la Safor) - El riuraru de la Rogeta, seu del Centre d’Interpretació de la Cultura de la Pansa, acull, a finals d'agost, l’escaldà de Ròtova. Els veïns i les veïnes del municipi i dels voltants es reuneixen per a recrear el procés de l’escaldà del raïm. Telèfon: 96.295.70.11
Escaldà de la Pansa a Alfauir (la Safor) - se celebra en el marc de les festes del Roser a principis de setembre. L'escaldà del raïm rememora una de les tradicions agrícoles que han conegut els més majors del poble.
L’Associació Cultural Riuraus al Vernissa - associació que s’ha creat amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni històric relacionat amb el món de la pansa i els riuraus, i coordinar i consolidar les diverses iniciatives que anualment s’organitzen al seu voltant. Es tracta d’un col·lectiu intercomarcal, amb gent de la Safor i la Vall d’Albaida, amb especial atenció als pobles de Terrateig, Montitxelvo, Benicolet, Ròtova, Alfauir, Ador, Llocnou de Sant Jeroni i la resta de pobles que formen l’àmbit del riu Vernissa.
Escaldà de la Pansa a Terrateig (la Vall d'Albaida) L’any 2013, Terrateig va celebrar una primera festa de ‘l’escaldà’ per a rememorar l’antic treball pel qual es converteix el raïm en pansa. La festa s’organitza a finals d’agost, al riurau de l’Heretat de Llinares. Telèfon: 962 88 70 76

Festa de l'Escaldà. Montitxelvo
Diversos autors, / Ajuntament de Montitxelvo