Calendari: Festes de Primavera > Pasqüetes > Romiatges, Rogatives i Pelegrinatges

Processó de la Tramuntana
Diferents poblacions de l'Alt Empordà
La Processó de la Tramuntana és un romiatge festiu celebrat en honor de la Mare de Déu de Requesens, una divinitat cristiana que està emparentada amb aquest vent fred, fort i impetuós que bufa a les comarques del Rosselló i Empordà.

Processó de la Tramuntana a Requesens (l'Alt Empordà) - processó que fan des de Mollet de Peralada fins a Requesens cada Dissabte de Pasqüetes.
Romeria de Sant Francisco a La Fatarella (la Terra Alta) - una celebració popular que té lloc cada any el primer dissabte després de Pasqua. Es tracta d’una processó des del municipi fins a l’ermita de Sant Francisco, situada a 12 quilòmetres. Els participants surten a punta de dia amb el repic de campanes i caminen fins arribar a l’ermita. Allí se celebra una missa en honor al sant, es ballen sardanes, i durant tot el dia la gent s’escampa pels voltants de l’ermita, compartint cantants, menjar, festa… A mitja tarda se surt de retorn al poble, on s’entra un cop es fa de nit. Durant el dia es confeccionen bordons, fets amb canyes i sarga, que ajuden als caminants i que, després de ser beneïts, guarneixen durant tot l’any els balcons i finestres del poble. Telèfon: 977.413.609

La tramuntana
Diversos autors, / Diputació de Girona i Fundació Caixa Girona