Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Grau > Aplecs

Aplec de Sant Grau
Tossa de Mar (la Selva)
Cada 13 d'octubre milers de persones vingudes de Tossa i d'altres poblacions properes es troben al santuari de Sant Grau de Vallpresona, al bell mig del Massís de les Cadiretes, per celebrar l'Aplec de Sant Grau, una festa amb més de 600 anys d'història que ret homenatge al poder de l'aigua.

Festa de Sant Grau a Albons (el Baix Empordà) - se celebra el cap de setmana proper al 13 d'octubre. Dissabte, espectacle musical o teatral. Diumenge, tradicional aplec a l'ermita de Sant Grau, una ermita romànica a l'exterior de la qual es fa una missa. Després de l'ofici es canten els goigs i es ballen 3 sardanes. Al vespre concert i ball. Hi ha una talla barroca de Sant Grau.
Aplec de Sant Grau a Cogolls, Aj. Les Planes d'Hostoles (la Garrotxa) - se celebra el segon cap de setmana d'octubre o el més proper al 13 d'octubre, diada de sant Grau, i és la festa major del nucli de població de Cogolls. Divendres i dissabte, activitats culturals. Diumenge, a l'esplanada que hi ha davant l'ermita de Sant Pelegrí, es fa l'Aplec de Sant Grau: una missa en honor a sant Grau amb orquestra i la tradicional venda de candeles i la sardana del vermut. Per tal de demanar protecció per als seus animals -especialment vaques-, els pagesos que hi assisteixen ofereixen al sant una candela per cada cap de bestiar. Per dinar es fa una gran arrossada popular (des de 1981), cuinada pels veïns de Cogolls. Havent dinat hi ha audició de sardanes i, a la mitja part, sorteig de productes i un xai. L'aplec va començar cap al 1900, es va perdre i es va recuperar el 1975. Telèfon: 972.448.006
Aplec de Sant Grau d’Entreperes a Sales de Llierca (la Garrotxa) - se celebra el dissabte proper al 13 d’octubre. Hi acudeixen veïns de Sales de Llierca, Tortellà, Montagut, de tots els masos dels voltants... Antigament venia gent que feia cinc o sis hores caminant d'Albanyà, Bassegoda, Pincaró i fin i tot pagesos de la rodalia d'Olot. Es pagesos anaven a l’aplec acompanyats del seu bestiar boví i per cada cap de bestiar ofrenaven al seu patró una pila de bous d’argila cuita que venia l'ermità que vivia a Sant Grau. Els pagesos duien els bous de terrissa a l'altar i l'ermità els beneïa. Amb els anys, els bouets de terrissa es van substituir per una candela per cada cap de bestiar que es compraven als pabordes o organitzadors de la festa. Avui, es fa missa amb cant dels goigs i benedicció de candeles, un dinar popular cuinat allà mateix amb focs a terra i una ballada de sardanes amb música en directe. La missa se celebra a Sant Grau d'Entreperes (antigament coneguda per Santa Maria d'Entreperes), una ermita romànica del segle XII i antigament havia estat coneguda per "missa dels bous". Telèfon: 972.687.788
Aplec a l'ermita de Sant Grau de Campdevànol (el Ripollès) - se celebra una missa a l'ermita de Sant Grau el dia 12 d'octubre aprofitant que és festiu.
Aplec de Sant Grau a Sant Gregori (el Gironès) - se celebra el 12 d'octubre a l'ermita de Sant Grau. És una de les celebracions més concorregudes a Sant Gregori. Es fa una pujada a peu a la muntanya de Sant Grau, un àpat de germanor amb repartiment de vi i castanyes, i la missa de Sant Grau. A l'aplec de Sant Grau les pubilles hi concorrien també per demanar casador, tal com diu l'adagi popular: “Sant Grau, deu-me marit si us plau;que sia pobre, que sia ric, mentre sia un bon marit” Telèfon: 972.42.83.00